Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-08-16 10:40:26 +0300 Периодичните прегледи и следенето на развитието на бебето са изключително важни, особено в първата година след раждането. Задължителните прегледи на бебето

Задължителните прегледи на бебето

Задължителните прегледи на бебето 470 900
Периодичните прегледи и следенето на развитието на бебето са изключително важни, особено в първата година след раждането.

Изборът на личен лекар за бебето става чрез попълване на регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар, достъпна на сайта на Националната здравноосигурителна каса и лично посещение при лекаря, който да впише младия пациент в регистъра си. В случай, че все още не е издадено ЕГН, първоначално е достатъчна и датата на раждане. Добре е личният лекар да е избран предварително, още преди раждането, защото първият преглед трябва да е веднага след изписването от болницата с новороденото.

Честотата на профилактичните прегледи за деца е ясно определена. През първата година те са всеки месец; от 1 до 2 години са на всеки три месеца и от 2 до 7 години - на всеки 6 месеца.

Профилактичните прегледи, всички изследвания и ако се налагат консултации със специалисти за децата в България се покриват изцяло от държавата, но само в тези лечебни заведения и при тези лекари, които са подписали договор със здравната каса. Всички лични лекари по задължение имат такъв договор. Прегледите, когато има оплаквания - хрема, кашлица, диария и др. – също са напълно безплатни за родителите, но също и за здравната каса, която няма практиката да ги отчита и да заплаща на джипитата за тях.

От 0 до 3 години задължително се прави кръвна картина три пъти: на 6 месеца, на една година и на три години. Тогава се изследва и микробиологията на стомаха (чрез фекални проби).

Според стандарта бебетата се изпращат за изследване на ставите с ехограф между първия и шестия месец. На 6-ия месец задължително се изпращат и при нефролог за преглед и консултация за развитието на бъбреците.

Източник: dnevnik.bg

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори