Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-05-03 16:29:29 +0300 Проект предвижда децата да научат 22 народни танца. Задължителни хора в училище

Задължителни хора в училище

Задължителни хора в училище 470 900
Проект предвижда децата да научат 22 народни танца.

Стъпките на 22 народни танца ще се учат в часовете по физическо възпитание и спорт от първи до дванадесети клас. Това става известно от новите програми, които са публикувани на сайта на образователното ведомство. Повечето от тях са проекти и тепърва подлежат на обществено обсъждане.

Народните танци влизат в задължителната подготовка, а туризмът и плуването остават в избираемите дейности.

В първи клас ще се учи хорото "Боряно, Борянке" с музикален съпровод, а във втори децата ще трябва изпълняват стъпките на "Кулско хоро" и "Омуртарско хоро". Освен това ще се учат ритмични движения на музикален фонд в игрите "Статуя", "Пъргави колари", "Гатанка" и др.

Децата в трети клас ще трябва да играят "Самоковско хоро" и "Седенчица", както и "Джиновско" на място. Тези танци ще се затвърждават и в четвърти клас. Освен това ще се учат и "Седенчица", както и известното "Дунавско хоро", което се играе на Нова година.

В пети клас ще се изпълняват право тракийско хоро и тракийска ръченица, а в шести - "Малашевско хоро". В седми клас децата ще трябва да знаят стъпките на "Пайдушка тройка" и "Добруджанска ръка".

Сред задължителната подготовка по физическо възпитание и спорт попадат леката атлетика и гимнастиката, както и овладяването на основните технически действия в отборните спортове баскетбол, хандбал, волейбол и футбол.

Туризмът и планинарството остават в избираемите области на учебното съдържание, но в програмите е разписано какво точно трябва да могат децата във всеки клас. Така например учениците в пети клас ще трябва да могат да изпълняват алпийска ски техника - клас А1.


Източник: dnevnik.bg

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори