Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-03-15 16:32:13 +0200 За да направите процеса на преминаване от пелени към гърне възможно най-плавен и успешен за вас и вашето дете е важно да научите не само кои практики работят, но и кои не. Заучаване към гърне - какво работи и кое не?

Заучаване към гърне - какво работи и кое не?

Заучаване към гърне - какво работи и кое не? 470 900
За да направите процеса на преминаване от пелени към гърне възможно най-плавен и успешен за вас и вашето дете е важно да научите не само кои практики работят, но и кои не.
  1. Не започвайте с опитите твърде рано

Да започнете с опитите да научите вашето мъниче на гърне преди то да е готово само ще затрудни и ще удължи процеса. Няма вълшебно време, когато е редно да започнете. Повечето малки деца придобиват необходимите физически и умствени умения между 18 и 24 месеца, докато други не са готови докато не наближат 3-годишна или дори 4-годишна възраст. Внимавайте за физически, когнитивни и поведенчески признаци, че вашето дете е готово да придобие новото умение.

Може да отнеме до три или дори повече месеца, за да обучите детето си на гърне и е важно да бъдете търпеливи и подкрепящи през цялото време. Ако се опитвате от няколко седмици без успех, детето вероятно все още не е готово – изчакайте няколко седмици и пробвайте отново.

  1. Не започвайте с опитите в неподходящо време

Не е добра идея да започнете да тренирате преминаване към гърне, ако предстоят значителни промени в ежедневието ви като домакинство – очаквате нов член на семейството, сменяте бавачка, стартирате ново хоби с детето и др. Малките деца обичат рутината и всяка промяна в обичайната програма вероятно ще доведе до неуспехи. Така че изчакайте докато нещата се успокоят преди да започнете с обучението.

  1. Никога не оказвайте натиск

Ако вашето малко дете е започнало да проявява интерес към заучаването на гърне, това е страхотно. Но не упражнявайте натиск, за да ускорите процеса, защото ще постигнете обратен ефект. Ако детето се чувства притиснато може умишлено да се старае да сдържа изпражненията си, което да доведе до запек и други стомашни проблеми.

Оставете го да отдели време и да свикне с този нов процес стъпка по стъпка със собствена скорост. От ваша страна се иска нежно окуражаване, което да събуди интерес към новия предмет и употребата му, но без излишен натиск.

  1. Не следвайки нечий чужд график

С всяка седмица ще става все по-трудно, но независимо колко пъти чувате родителите си, приятелите си или някой познат от по-ранното поколение да ви казват, че трябва да побързате със заучаването на гърне, не се изкушавайте да започнете преди да забележите признаци от страна на детето, че е време.

Методите за обучение на гърне се променят от едно поколение спрямо следващо и това, което е било стандартна практика, когато вие сте били дете, вероятно е претърпяло промени. Сега специалистите препоръчват да изчаквате за сигнали, че детето ви е готово, вместо да налагате собствен график. А изследванията показват, че малките деца не могат доброволно да контролират мускулите на пикочния мехур и ректума докато не навършат поне 18 месеца.

  1. Забравете за наказанията!

Няма да постигне нищо като се ядосате или налагате наказания на вашето дете, ако то все още не проявява интерес към гърнето, упорства или цялата тренировка се превръща в бъркотия. Неуспехите са естествена част от цялото начинание и мъмренето само ще  направи тренировките още по-трудни. Освен това съществува реална опасност да предизвикате страх у детето, че грешките му ви разстройват и то съвсем да прекрати опитите да се научи. Старайте се да реагирате спокойно на бъркотиите и повечето предизвикателства – пребройте до десет, вдишайте-издишайте след това се захващайте отново за работа.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори