Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-01-06 09:55:00 +0200 Търкането на очичките при бебетата е знак за умора и готовност за сън. Защо бебетата търкат очички?

Защо бебетата търкат очички?

Защо бебетата търкат очички? 470 900
Търкането на очичките при бебетата е знак за умора и готовност за сън.

Скорошни проучвания показват също, че децата могат да изпитат умора в очите, което подбужда нужда да бъдат разтъркани – умората често е причинена от прекомерна употреба на дигитални устройвства като смартфоните в ранна детска възраст.

Освен умора и сънливост съществуват и други възможни причини бебето да търка очичките си.

 

Сухи очи

Слъзният филм, който покрива очите, се изпарява при по-продължително излагане на въдух. Резултатът е сухи очи, причиняващи неудобство на бебето, което инстинктивно се опитва да ги успокои като ги трие. Търкането стимулира сълзене, което възстановява влажността в очите.

 

Външен дразнител попаднал в окото

Възможно е около очите на вашето бебе да попадне прашинка, мъхче или друга частица. Последващото раздразнение на очите може да накара бебето енергично да ги разтрие. Но в този случай търкането само ще навреди допълнително, защото съществува опасност частицата да надраска склерата на окото.

Ако търкането на очичките е съпроводено от плач и зачервяване, това е сигурен сигнал за наличието на дразнител в окото на бебето. Напоете памук в хладка вода и бавно изтискайте над окото, за да отмиете частицата. Подсушете нежно с чиста памучна кърпа.

Важно е да не използвате един и същ памучен тампон за двете очи. За да намалите риска от попадане на частици в очите на бебчето, избягвайте да го оставяте на място с високо съдържание на прах във въздуха.

 

Конюнктивит или очен грип

Зачервяването на очите може да бъде причинено от конюнктивит или очен грип. В случай на конюнктивит се забелязва лепкав секрет от вътрешната страна на очите, зачервяване и сълзене.

За да облекчите състоянието измивайте очите с прясна вода три до четири пъти на ден. Използвайте стерилни памучни тампони, за да почистите лепкавия секрет. Ако симптомите не отшумят в рамките на два дни,  незабавно се консултирайте с лекар.

За да минимизирате нараняванията и драскотините по очите трябва да възпрете вашето бебе от това да ги търка. Ако детето е придобило навик да разтърква очичките си, опитайте да покриете ръчичките му с ръкавици. Училището по медицина в Станфорд съветва да обличате на бебето блузи с цели ръкави, които да покриват ръцете напълно. Друга опция е да опитате да разсеете малкото съкровище като му дадете играчка или пуснете музика.

 

Особено важно е да разпознавате симптомите, които изискват медицинска намеса:

  • Бебето не реагира на мигащи светлини след етапа на новороденото.
  • Ако бебето изглежда кривогледо в случаите, когато погледът му не е фокусиран върху обект.
  • Ако бебето постоянно има нетипичен оттенък в очите на осветени снимки.
  • Ако двете очи функционират различно.
  • Ако са налице чувствителност към ярка светлина или очна инфекция, които не отшумяват.
  • Ако бебето не успява да проследи играчка с очи.
  • Ако са на лице паднали клепачи (птоза).
  • При болка в очите и сърбеж.
  • При постоянно сълзене на очите.

 

В заключение, няма нужда да се паникьосвате, ако вашето бебче търка очите си. Това вероятно е знак за умора и сънливост. Но ако забележите някой от горепосочените симптоми, е задължително да се консултирате с вашия педиатър!

 

Текстът е адаптиран от: https://www.momjunction.com/

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори