Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-10-16 11:34:03 +0300 Когато първото им дете стане достатъчно зряло, повечето родители най-накрая могат да си отдъхнат с облекчение. Защо големите деца не трябва да поемат грижата за по-малките?

Защо големите деца не трябва да поемат грижата за по-малките?

Защо големите деца не трябва да поемат грижата за по-малките? 470 900
Когато първото им дете стане достатъчно зряло, повечето родители най-накрая могат да си отдъхнат с облекчение.

Когато първото им дете стане достатъчно зряло, повечето родители най-накрая могат да си отдъхнат с облекчение. Освен да помага у дома, то може от време на време да се грижи за по-малките деца в семейството и да осигури на родителите си свободно време. Оказва се, че не винаги е добре да карате по-големите деца да се грижат за своите братя и сестри, тъй като това може да доведе до някои отрицателни резултати.

 

  1. Натоварвате ги с твърде много отговорности

Разбира се, поемането на известна отговорност няма да навреди на по-големите ви деца. Но има голяма разлика между това тийнейджърът ви да наблюдава вашето малко дете докато готвите вечеря, и това да ги карате да се грижат за братята и сестрите си в продължение на часове без ваше наблюдение. Не забравяйте и че по закон нямате право да оставяте деца под 12 г. без надзор на пълнолетно лице.

Ако баткото или каката са съгласни, тогава няма проблем. Но доста често по-голямото дете просто няма избор, освен да порасне, за да помага и следователно тази задача се превръща в нежелана тежест за тях. Не прекрачвайте границата. Детето ви не трябва да помага толкова много, че да действа като друг родител.

Също така не забравяйте, че колкото и зрели да изглеждат децата ви, те все още са деца и не са готови да поемат някои отговорност. Те не винаги са в състояние да се справят с определени ситуации и ако се случи инцидент, вината винаги ще им тежи.

 

  1. Те не са професионалисти

По-големите деца изглеждат като перфектния избор за детегледачи, ако родителите не могат да си позволят професионална бавачка. Но в този случай не трябва да очаквате същото ниво на отдаденост и професионализъм от тях. Бъдейки самите те деца, тийнейджърите не са обучени да сменят пелени и не знаят как да хранят бебетата правилно или как да реагират на гневното избухване на малкото дете.

Въпреки че да помагат е неизбежно задължение на по-големи деца в семейството, трябва да се уверите, че задачите, които по-голямото ви дете прави, са избрани според възрастта им - те могат да помагат в къщата, да четат на своите братя и сестри преди лягане, да играят с тях за няколко часа и други подобни по-лесни задачи.

 

  1. Те жертват собственото си детство

Единственото дете в семейството има много по-малко задължения от детето с по-малки братя и сестри. След като изпълняват редовните си задачи като почистване на стаята или домашна работа, те могат да излязат навън, за да играят с приятелите си, да гледат любим филм или да правят каквото си искат. Но децата с по-малки братя и сестри не винаги се възползват от свободното си време толкова лесно.

По-големите деца винаги има някого, за когото да се погрижат, на когото да помогнат и, с когото да играят. Родителите често ги карат да изоставят типичните си тийнейджърски занимания само защото се нуждаят от помощ. Важно е обаче децата ви да изживеят пълноценно собственото си детство и да се забавляват, вместо да сменят мръсни пелени, да помагат в обличането, да проверяват домашните и др. Така че да оставите децата да бъдат деца докато могат, вероятно би било най-добрият вариант за всички.

 

  1. Може да влошите връзката между децата ви

Принуждаването на по-голямото ви дете да наблюдава редовно своите братя и сестри вероятно ще предизвика недоволство. Те може да почувстват, че им оказвате прекалено голям натиск и стрес, в резултат на което да започнат да изпитват негативни чувства към малките си братя и сестри.

Освен това, когато останат сами със своите братя и сестри, по-големите деца трябва да играят авторитетна роля, която младежите не винаги приемат и уважават. Това може да създаде проблеми помежду им и да доведе до спорове и дори до битки.

 

  1. Не е тяхно задължение

Родителите често очакват от по-големите си деца да се грижат за братята и сестрите си безплатно, вярвайки, че това е само едно от обичайните им домакински задължения. Но повечето тийнейджъри не са съгласни с това. Те виждат, че професионалните детегледачи получават заплащане за същите дейности, с които те се занимават, и това не им се струва честно.

Ако само от време на време ще молите децата си да бъдат бавачки на техните братя и сестри, тогава няма нужда да говорите за пари. Но ако това задължение е редовно събитие за тях и отнема огромна част от живота им, най-добре е да се изработи някаква компенсация.

Все пак не е задължително да става въпрос за пари. Можете да им позволите да използват колата ви, ако са достатъчно големи, да им дадете някои допълнителни привилегии или да им купите желания артикул. Просто се уверете, че те усещат как работата им е оценена.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори