Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-04-12 11:01:06 +0300 Майчинството не е просто почивка у дома. Защо да си майка е много повече от работа

Защо да си майка е много повече от работа

Защо да си майка е много повече от работа 470 900
Някои мъже смятат, че по време на майчинството си, жените се радват на 24-часово свободно време вкъщи.

Ето и основните пет причини това да не е така:

  1. Нямаш контрол.

За да сме щастливи, ние имаме нужда да контролираме живота си. А това означава да взимаме решения и да управляваме последствията от тях. Докато отглеждаме бебе, имаме много минимална възможност за това. Например, можем да планираме да правим упражнения по време на следобедната дрямка на детето. То обаче точно днес може да не заспи с часове, въпреки всички усилия, които полагаме. Или пък можем да решим да се обадим на най-добрата си приятелка, докато детето се радва на новите си играчки, но на втората минута от така чакания разговор, то внезапно да се разплаче и да се наложи да го прекратим. Тези малки „изненади“ се случват в живота на майката доста по-често, отколкото в дневната работна рутина на мъжа.

  1. Липса на видими резултати.

Когато работите, резултатите винаги са налице. Майката, която прекарва целия си ден у дома с детето, не винаги получава нужното удовлетворение. Дори да измие всички съдове, само след половин час й се налага да го направи отново. Ако изчисти пода, децата могат да разлеят върху него мляко само след няколко минути и така усилията й много рядко са забележими.

Когато не виждаме резултатите, съзнанието ни не получава така нужното му възнаграждение за положените усилия, а това води до понижаване на мотивацията. Дори да се чувства така обаче, жената няма право да се отказва, защото това би означавало да спре да се грижи за детето си.

  1. Рядко получаваш признание.

Ако не получаваме благодарност и признание, желанието ни да изпълняваме задълженията си съвсем естествено намалява. Нещата стават още по-нетърпими, когато съпругът ни няма никаква представа какво означава да отглеждаш дете и приема усилията на жената до себе си за даденост.

  1. Смените ти продължават много над 12 часа.

Да отглеждаш дете у дома означава много повече от това да си играеш с него и да му пееш приспивни песнички. Освен това ти трябва да готвиш, чистиш, переш и т.н. Когато бебето плаче през нощта, много често майката е тази, която става, за да го успокои, защото е прието, че бащата трябва да е отпочинал за утрешния работен ден.

  1. Ограничено общуване.

Когато майката остава у дома, комуникацията й с останалите възрастни е силно ограничена. Напускайки работа за доста дълъг период, тя губи голяма част от контактите си. Отнема време да се свикне с новата ситуация, а още повече – да се създадат нови познанства и приятелства.

Какво трябва да направи бащата?

  • Да знае, че майчинството е изключително значимо занимание.  
  • Да се опита да облекчи задълженията й и да знае, че тя има нужда от почивка.
  • Винаги да помни, че жена му заслужава признание и благодарност и да се грижи за това тя да ги получава достатъчно често.
  • Да й „подарява“ почивен ден (или дори час), в който да не се налага да мисли за задълженията си у дома


Източник: brightside.me

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори