Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-07-07 11:55:17 +0300 Вдигнали сте малкото съкровище от сън и искате да започнете деня си заедно или пък да излезете някъде, докато детето не се съблече необяснимо 2 минути след като сте прекарали 20 да го облечете. Защо децата се събличат непрестанно?

Защо децата се събличат непрестанно?

Защо децата се събличат непрестанно? 470 900
Вдигнали сте малкото съкровище от сън и искате да започнете деня си заедно или пък да излезете някъде, докато детето не се съблече необяснимо 2 минути след като сте прекарали 20 да го облечете.

И докато това е донякъде очарователно, ако бързате или пък чакате гости, или пък е студено у дома ви, то това непрестанно събличане може да ви изкара извън релси.

Ако това ви се струва необичайно, не се безпокойте – повечето родители се сблъскват с подобно поведение у децата. Какви са обаче причините за него?

  1. Проблем с усещанията. Възможно е дрехите да са прекалено стегнати, да драскат кожата му или просто да не са толкова удобни като пижамата през нощта.
  2. Температурна разлика. Децата имат по-бърз метаболизъм от възрастните и често им е по-топло, отколкото на нас. Повечето родители имат навика да навличад децата си с 2 или повече слоя дрехи в зависимост от сезона, за да не настинат. Затова разсъбличането е техният начин да ви кажат, че им е топло.
  3. Осъзнаване на индивидуалност. На възраст между 2-4 годинки децата се осъзнават като отделни от родителите си личности. Започват да експериментират, да отстояват мнението и желанията си. Затова, ако реагирате по-бурно на разсъбличането, е по-вероятно детето да прави умишлено обратното на това, което му казвате.

 

За да се преборите с тези моменти, трябва да реорганизирате процеса по обличане. В крайна сметка, детето не е кукла, която трябва да стои мирно, нали?

  1. Предоставяйте им избор от 2-3 варианта за облекло, за да се научат да мислят за себе си и за изборите, които правят.
  2. Създайте рутина. Всеки път говорете с детето, обяснявайте какво и защо се случва, какво следва. „Сега промушваме едната ръка, после другата, а сега закопчаваме ризката. Сега ще сложим панталончето, но първо ще обуем чорапките.“

 

Мозъкът на малките деца все още не е достатъчно развит, за да контролира импулсите и да мисли за последствията. Затова ще се налага да се сблъсквате с тези моменти нееднократно.

Освен това е важно да не налагате собствените си субективни преценки на детето. Избягвайте изрази като „Никой не иска да те вижда гол“ и ги заменете със „Дупето и слабините трябва да са на топло и уютно в гащичките“ или друг подобен израз.

 

В крайна сметка детето ви ще разбере, че дрехите са необходимост за всеки, а вие ще си отдъхнете, че нудистките му наклонности за момента са приключили.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори