Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-04-02 16:26:43 +0300 Защо е важно да четем на детето си?

Защо е важно да четем на детето си?

Защо е важно да четем на детето си? 470 900
Безспорно е, че умението на детето да чете е важна предпоставка за успеха му в училище, работа и в животa като цяло.

Като родители вие можете не само да му помогнете да развие тази си способност като му четете, но и да прекарвате качествено време заедно, започвайки от много ранна възраст. 

Независимо дали четете класически роман или приказки преди лягане, четенето на глас на деца значително ще обогати живота на детето ви. Някои от ползите от това занимание включват:

  1. Подпомага когнитивното развитие

Четенето на книги на малки деца доказано подобрява когнитивните умения и помага в процеса на когнитивно развитие. Когнитивното развитие представлява изграждането на мисловни процеси, включително запомняне, решаване на проблеми и вземане на решения, от детството през юношеството до зряла възраст. То се отнася до това как човек възприема и мисли за своя свят чрез области като обработка на информация, интелигентност, разсъждаване, развитие на езика, обхват на вниманието и памет.

Когато започнете да четете на глас на детето си му предоставяте основни познания, което обогатява познатия му свят и му помага да осмисля това, което вижда, чува и чете. Въвеждането на четенето в живота на вашето малко дете и разговорите, които то ще подтикне, му помага да осмисли собствения си живот, особено в млада възраст.

Според проучвания за когнитивното развитие на малките деца в резултат от четенето на глас за секунди хиляди клетки в мозъка на детето реагират. Някои мозъчни клетки се активират, стимулирани от това преживяване. Укрепват се много вече съществуващи връзки между мозъчните клетки. В същото време се формират нови мозъчни клетки.

Следователно, колкото повече възрастни четат на глас на децата си, толкова по-богат става речникът им и толкова повече ще знаят и разбират за света и мястото си в него, подпомагайки когнитивното им развитие и възприятие.

  1. Подобрява езиковите умения

Ежедневното четене на малки деца, започващо в ранна детска възраст, може да помогне за усвояването на езика, комуникативните умения, социалните умения и грамотността. Това е така, защото четейки на детето ви в най-ранните месеци стимулирате онази част от мозъка, която му позволява да разбере значението на езика и помага за изграждането на ключови езикови и социални умения.

Освен това, въпреки че детето със сигурност ще усвои лексиката, която чува около себе си, четенето въвежда езика на книгите, който се различава от езика, който се използва в ежедневието. Независимо дали става дума за детска книга или класически роман, езикът на книгата е по-описателен и има тенденция да използва по-формални граматически структури.

  1. Фактор в академичните успехи

Да четете на детето си или заедно да се опитвате да разберете книжката от ранна възраст ви осигурява възможността да прекарвате качествено време с детето, да подобрите общуването си, да споделяте преживяването на историята. Децата обогатяват речника си с нови думичи и развиват умения за слушане с разбиране. Тези умения ще са им от полза в училище и ще допринесат за академичния им успех.

Проучванията показват, че колкото по-богат е езиковият свят на детето, толкова по-силни са техните езикови умения, когато стигнат до детската градина, толкова по-подготвени са да се научат да четат и е по-вероятно да завършат гимназия.

Според проучване, проведено от университета в Мичиган, има пет умения за ранно четене, които са от съществено значение за развитието. Те са:

  • Фонемно осъзнаване – умението да чувате, идентифицирате и оперирате с отделни звуци в изговорени думи.
  • Фоника – умението да свързвате буквите на писмения език със звуците на говоримия език.
  • Речник – набора от думи, които децата трябва да знаят, за да общуват ефективно.
  • Четене с разбиране – умението да разберете и да осмислите прочетеното.
  • Плавно четене – способността да четем текст бързо и правилно.

Макар че на този ранен етап децата няма да могат да четат гладко и често ще задават въпроси какво означава конкретна думичка, те ще получат по-ранно въведение в лексиката и четенето с разбиране, което ще им е от помощ докато растат и взаимодействат със света около тях .

  1. Помага да  установите специална връзка с детето

Що се отнася до децата, едно от най-важните неща, които можете да направите, за да повлияете положително на тяхното развитие, е да прекарвате време с тях. Да четете на детето е чудесна възможност да организирате редовно, споделено събитие, което вие и малчуганът да очаквате с нетърпение.

Четенето на любима книга на детето ви не само ви помага да се свържете с него, но и създава в него усещане за близост и доверие. А всички знаем, че любовта, вниманието, грижата и доверието насърчават положителното развитие.

При бебетата, въпреки че те няма да разберат какво казвате докато им четете, четенето на глас осигурява успокоение. Много малките бебета обичат да чуват познати гласове и четенето е идеалният подход за укрепване на връзка родител-дете.

Четенето на глас заедно и провеждането на споделена дейност дава на вас и детето ви тема за разговор. Понякога историите ще ви предоставят възможност да обсъждате и да обясните по-добре на детето проблеми от реалния живот. Детската книга осигурява трамплини за смислени дискусии по много различни теми, които допълнително да развият уменията му за критично мислене.

В основата си литературата е един от най-добрите начини да помогнете на децата да разберат нещо, без непременно да се налага да го изживяват сами. Четейки на детето си  му помагате да се срещне с всевъзможни теми и концепции, така конструирайки представа и осмисляне на човечеството и света около тях.

  1. Повишава концентрацията и дисциплината

Отделянето на време за четене в графика на вашето дете има още едно предимство извън създаването на споделените моменти заедно – повишена дисциплина и концентрация. Много малки деца рядко седят неподвижни по-продължително и често е трудно да ги накарате да се концентрират. Въвеждайки четенето в живота на детето ще започнете да наблюдавате промяна в поведението. Първоначално е възможно да се разсейва често по време на историята, но в крайна сметка ще привикне да се концентрира повече, ако му е интересно да следи какво се случва с персонажите и събитията в книгата.

Според специалистите заедно с осмислянето на прочетеното идва и  самодисциплина, по-дълъг обхват на вниманието и по-тренирана памет.

  1. Развива въображението и творчеството

Малките деца имат удивителната способност да използват въображението си, за да създават чудати истории, креативни рисунки, или за да открият нестандартни решения на проблемите, с които се сблъскват. Четенето на глас на вашето дете му помага да използва въображението си, за да изследва хора, места, случки и събития извън собствения му опит.

  1. Култивира любов към четенето за цял живот

Всеки път, когато четем на дете, ние изпращаме съобщение за„ удоволствие “ към мозъка. Тази връзка между четенето и „удоволствието“ е от решаващо значение за успеха по-късно в живота. Както казва треньорът по личностно развитие Брайън Трейси, способността ви да разширявате ума си и да се стремите към учене през целия живот е от решаващо значение за вашия успех – „Обучението е минималното изискване за успех във всяка област“.

Четенето на глас представя книгите като източници на приятни, ценни и вълнуващи преживявания. Децата, които ценят книгите, са мотивирани да четат сами и вероятно ще продължат да практикуват самостоятелно четене през целия си живот.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори