Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-07-17 13:10:49 +0300 Майчинската хлоазма е често срещано явление Защо кожата потъмнява и се появяват петна по време на бременността?

Защо кожата потъмнява и се появяват петна по време на бременността?

Защо кожата потъмнява и се появяват петна по време на бременността? 470 900
Майчинската хлоазма е често срещано явление

Пигментните петна по кожата, наричани още хлоазми или мелазми, се дължат на натрупването на меланин в различни участъци на кожата. Меланинът е общо название на група пигменти, които се синтезират в човешкия организъм. 

Производството на меланин се осъществява в специални клетки - меланоцити, и се формира благодарение на аминокиселините фенилаланин и тирозин. Меланоцитите се разделят на два основни типа, като едните отговарят за черните и тъмнокафявите нюанси, а втоиите – за нюансите от червеникаво до жълто. Комбинацията и съотношенията помежду им отговаря за различната пигментация на кожата, очите, косата.

Способността за синтез на меланин е генетично заложена, но може да се окаже влияние върху производството му. Например, увеличената консумация на храни съдържащи витамините А, С и Е (като моркови, тиква, кайсии, череши и др.) и аминокислините, подпомагащи синтеза, тирозин и фенилаланин (като черен дроб, риба, месо, авокадо, боб, фурми, банани, фъстъци и др.) води до поддържането на по-хубав тен и състояние на кожата. 

 

Каква е връзката между пигментните петна и бременността?

По време на бременноста повишеното количество естроген увеличава образуването на меланин. В резултат на това оцветяването на луничките, брадавиците и рождените петна става по-наситено. Възможно е да потъмнеят и да се появят петна и по други места на лицето - гърбицата на носа, челото, устата и брадичката. Това е т.нар. майчинска хлоазма или "маска на бременността". Друго нейно проявление е тъмната, наситено пигментирана линия, която се появява по дължината на корема от пъпа до венериния хълм, и изчезва постепенно след раждането. Недостигът на фолиева киселина засилва появата на пигментация, затова е препоръчително да се включат храни богати на този витамин. (Липсата на фолиевата киселина също така води до проблеми в развитието на плода, именно затова е най-често предписваната добавка по време на бременност.)

 

За намаляване на пигментацията по време на бременност обикновено се предписват витамини C и B-комплекс. Необходимо е прилагането на слънцезащитни кремове с UVA и UVB филтри, Излагането на слънце не е препоръчително.

 

В случай, че увеличената пигментация не е свързана с бременност, е добре да се посетят специалисти дерматолог и ендокринолог, за да се установи точната причина за появата на петната.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори