Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2015-12-10 11:38:20 +0200 Един от въпросите, които притесняват жените най-много. Защо ми закъснява?

Защо ми закъснява?

Защо ми закъснява? 470 900
Един от въпросите, които притесняват жените най-много.

"Защо ми закъснява?" е сред въпросите, които най-много притесняват всяка една жена. Причините могат да са сериозни, а могат и да не са. При всички положения обаче тези леки забавяния влияят на психологическото състояние на жените.

Кърмене: При кърмещите майки менструацията често липсва. Това обаче не означава, че няма овулация и повторно забременяване не е възможно. 

Стрес: Емоционалният стрес е възможна причина за закъснение на цикъла. Премахването на причинителите на стреса обикновено възстановяват редовната менструация.

Лекарства: Някои лекарства като контрацептиви (орални и инжекционни), перорални кортикостероиди, антидепресанти, тиреоидни хормони и някои лекарства за химиотерапия може да предизвикат аменорея при някои жени.

Хормони: Закъснението може да се дължи на хормонален дисбаланс. Синдромът на поликистозните яйчници е най-честото хормонално разстройство, което може да причини аменорея. Съществува и друга крайност, при което същото състояние може да доведе до прекомерно кървене (менорагия).

Диета: Храните ли се здравословно и балансирано? Системно недохранени жени с поднормено тегло често изпитват аменорея. Това често се случва при жени с хранителни разстройства като анорексия или булимия.

Прекомерна физическа активност: Обичате ли по-силовите физически натоварвания? Посещавате ли фитнес залата по няколко пъти седмично? Интензивните упражнения и прекомерното натоварване могат да предизвикат смущения в менструалния цикъл.

Щитовидната жлеза: Сигурни ли сте, че щитовидната ви жлеза функционира нормално? Милиони хора страдат от заболявания на щитовидната жлеза, без да бъдат диагностицирани.

Заболявания: Имате ли хронично заболяване? Ако имате или сте болни от дълго време, менструацията може да се забави временно. Когато състоянието ви се подобри, и цикълът ще се нормализира.

Внимание: Ако менструацията липсва от 3 месеца, трябва да потърсите медицинска помощ - това е единственият начин да се определи причината.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори