Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-06-29 12:11:51 +0300 Крайно ли е решението (или може би дори изискването?) на младите родители да не желаят посетители, било то роднини или приятели, в първите дни след раждането на бебето?  Защо не искаме посетители след раждането?

Защо не искаме посетители след раждането?

Защо не искаме посетители след раждането? 470 900
Крайно ли е решението (или може би дори изискването?) на младите родители да не желаят посетители, било то роднини или приятели, в първите дни след раждането на бебето? 

Може би. Но за някои хора това е необходимост.

 

Интровертите, например, често не обичат посетители и гости в уединението на собствения си дом. А какво остава за болничната стая, след като като изтерзаното ти тяло те боли от раждането, едвам седиш и не можеш да се нарадваш на бебето си?

Първите десетина дни у дома също са предизвикателство за младите родители. Тепърва свикваш с новороденото, кърмите се на всеки няколко часа, опитвате се да си изградите режим, всеки звук, който издава бебето, те поставя нащрек... Затова е и разбираемо защо много двойки избират да ограничат посетителите край бебето в този период. Някога на бабите се е падала честта да помогнат на младата майка с основните неща като къпане, преобличане и прочее грижи за новодошлия член на семейството. Днес имаме купища материали за всяка тема в интернет, както и специализирани лекции на акушерки и педиатри, които предоставят най-достоверните медицински препоръки за бебешката грижа. Младите родители все по-често избират да останат в първите две седмици насаме с бебето и едва след това да го представят на всички близки и приятели и това е напълно естествено.

 

Отминава и времето на шумните изписвания от болницата. Докато някога беше традиция всички роднини да дойдат за изписването на бебето, накипрени като за сватба, а младата майка е с тъмни кръгове под очите от недоспиване и дрехи, които след раждането ѝ стоят с 3 размера по-големи, сега новите тенденции по-скоро повеляват скромно събиране с новоизлюпените баби и дядовци. Празникът с повече хора се отлага за погачата на 40-ия ден или за празнуването на половин годинката на бебето. 

Новите технологии позволяват да изпратим снимка или видеоклип на новодошлото бебе на всички онези хора, с които искаме да споделим радостта си. По този начин можем да ги направим съпричастни към случващото се, без да се налага да се съобразяваме с присъствието им. Това намалява и огорчението на онези, които много държат да бъдат пряко ангажирани с бебето, но нека бъдем честни - през първите седмици след раждането то има нужда само и единствено от майка си и баща си.

 

Затова не се притеснявай да заявиш ясно как си представяш да протече раждането и периода след него. Нека роднините и приятелите ти знаят това и нека бъдат наясно, че имаш нужда да се съобразят с желанието ти.  Обясни им, че имаш нужда от време за възстановяване и да свикнеш с всички грижи, които бебето изисква (особено, ако ти е първо дете!). Ролята на родител се усвоява постепенно и както с много други неща, никой не е роден с идеалните познания как да бъде такъв.

 

Още няколко причини да поискаш уединение в следродилния период:

  • Проблеми с кърменето. Техниките за кърмене имат нужда от време за практика, за да може бебето да се научи да засуква правилно. Същевремено притеснението и стресът могат да създат проблеми в производството на кърма и временн да се наложи хранене с адаптирано мляко и стимулиране на лактацията.
  • Следродилната депресия. Тревожността след раждането и нормално състояние на майката, което изчезва след първите 1-2 седмици. Когато негативните мисли, емоционалният дисбаланс, усещанията за тъга и празнота не изчезнат след този период, може би се касае за следродилна депресия, която изисква вниманието на специалист. Причината често е хормонална, затова е необходимо да се вземат мерки възможно най-скоро.

 

Един от най-често споделяните съвети към близки и роднини в интернет е да предложат помощта си - за чистенето, готвенето или друго задължение, в което да отменят майката. Докато за някои хора този модел работи добре, други се чувстват притиснати от необходимостта да направят предлагащия помощ съпричастен, докато всъщност това ги натоварва допълнително. Не се смущавай да им кажеш "не". Накарай ги да разберат, че най-голямата помощ, която могат да ти окажат, е да ти дадат време и пространство да свикнете сами с бебето. И че ще им бъдеш дълбоко признателна, а скоро след това - ще бъдеш отново на линия за тях и ще ги включиш в живота си. Но тези първи няколко седмици - те са за теб и бащата на бебето. И това е прекрасно!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори