Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-06-29 11:55:27 +0300 Експертите подчертават, че трябва бебето да е по гръб, когато го приспивате, затова може да ви звучи изненадващо, че за бебето е важно и да прекарва известно време обърнато по корем. Защо поставянето по корем е важно за бебето?

Защо поставянето по корем е важно за бебето?

Защо поставянето по корем е важно за бебето? 470 900
Експертите подчертават, че трябва бебето да е по гръб, когато го приспивате, затова може да ви звучи изненадващо, че за бебето е важно и да прекарва известно време обърнато по корем.

Въпреки че изглежда, че тези препоръки си противоречат, има важна разлика. Поставянето на бебето по корем е предназначено за моментите, в които бебето ви е будно. Трябва да продължите да приспивате бебето си по гръб, за да намалите риска от синдрома на внезапната детска смърт (SIDS).

 

Защо поставянето по корем е толкова важно за бебето?

Една от причините, поради които поставянето на бебето по корем е важно, е предотвратяване на развиването на синдром на плоската глава. Въпреки че обикновено е временно, това състояние, наречено позиционна плагиоцефалия, може да бъде предотвратено и лекувано, като помогнете на детето да прекарва по-малко време в една и съща позиция по гръб и повече време по коремче, когато е будно.  

Когато бебетата прекарват недостатъчно време по корем, това може да доведе до известно забавяне във важни етапи от двигателното развитие като обръщане, седене и пълзене.

За щастие, когато децата навършат 2-3 годинки, всички тези „закъснения“ изчезват, така че е по-подходящо да ги назовем като леки препятствия в развитието, а не като истинско забавяне. И все пак, ако искате да избегнете тези препятствия, може да опитате да поставяте бебето по корем за определено време през деня.

 

Колко време е препоръчително да прекарва бебето по корем?

Можете да започнете да слагате бебето по корем още веднага щом се приберете у дома, но с по-кратки периоди. Постепенно може да увеличавате до две или три сесии на ден за 3 до 5 минути. С напредването на възрастта бебето може да прекарва и повече време обърнато по коремче.

 

Полезни съвети

  • Започнете с по-кратки периоди - от половин минута в началото до 3 минути на ден като свикне и мускулите му укрепнат.
  • Легнете по гръб и поставете бебето по корем върху гърдите ви.
  • Поставете бебето по корем върху килимче за игра сред подходящи за възрастта му играчки. Заниманието ще е особено забавно и стимулиращо за бебето, ако то вече има известна сила в горната част на тялото, за да се опитва да достигне до играчките и да играе с тях.
  • Подложете под гърдите на бебето мека възглавничка или навита кърпа. Бъдете внимателни и се уверите, че поставеният обект не пречи на способността на бебето да диша.
  • Внимателно правете масаж на бебето докато е по гръб, като използвате одобрено от педиатъра ви масло. Това е много полезно за двигателното развитие на бебетата, които наистина не обичат да бъдат слагани по корем.

 

Какво трябва да знаете

  • Американската академия по педиатрия твърди, че ежедневното прекарване на време по корем може да помогне да се избегне развитието на позиционна плагиоцефалия и да подобри двигателното развитие на бебето.
  • Обикновено можете да започнете спокойно да поставяте бебето по корем, когато е на около два месеца и е в състояние да повдигне главичката си. Преди това, въпреки че е добре да сложите бебето по корем, докато е будно и е под наблюдение, ако не повдига и не движи главичката си много, тогава наистина не е дошло още време за обръщане по коремче.
  • Ако бебето ви наистина не обича да бъде поставяно по корем, изчакайте няколко седмици и опитайте отново. Можете също така да предприемете други стъпки, за да не бъде главата на бебето постоянно в една и съща позиция – редовни масажи, използване на бебешка количка през деня и др.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори