Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-05-18 16:35:34 +0300 Истината е, че всяко нещо, което новороденото прави за първи път може да е едновременно сладко и ужасно страшно за родителите.  Защо хълцат бебетата?

Защо хълцат бебетата?

Защо хълцат бебетата? 470 900
Истината е, че всяко нещо, което новороденото прави за първи път може да е едновременно сладко и ужасно страшно за родителите. 

Вашето мъничко съкровище прави дори и най-обикновените неща достатъчно ценни, за да ги документирате и споделите в социалните мрежи - в това число и хълцането. След като първоначалният възторг от тази новост отшуми, идва ред на притеснението. Наред ли е всичко? Защо бебето хълца? Бебетата въобще нормално ли е да хълцат? 

 

Хълцането при новородени е почти винаги е напълно безобидно и е показател за растежа и развитието на бебето. Всъщност повечето бебета хълцат дори в майчината утроба . Все пак вероятно сте любопитни защо това се случва.

Какво представлява хълцането при бебетата? Хълцането е резултат от спазмите на диафрагмата, които карат гласните струни бързо да се затварят. Когато това се случи, въздухът се изтласква през затворените гласови струни, причинявайки познатото ни хлъцване. Хълцането както при бебета, така и при възрастните се стимулира от френичния нерв, който е прикрепен към мускула на диафрагмата.

 

А защо бебетата хълцат?  
Отговорът тук не е ясен, тъй като специалистите все още не са открили конкретната биологична причина защо и какви ползи всъщност носи за тялото ни хълцането. Съществуват някоко основни теории защо се случва този феномен.

Новородените, например, прекармат 2.5% от времето си в хълцане. Някои сочат хранителните им навици като основна причина за това. Логиката тук е, че преяждането, твърде забързаното сукане или поглъщането на много въздух може да доведе до издуване на стомахчето и притискане на диафрагмата.

Други обвиняват рефлукса или повръщането на мляко, за раздразване на хранопровода, което съответно води до хълцане.

Трети смятат, че продължителните пристъпи на плач могат също да доведат до хълцане, тъй като едновременно дразнят хранопровода и причиняват поглъщане на излишен въздух.


Лошо ли е хълцането за новороденото?
По принцип хълцането не е причина за безпокойство. Хълцането при новородени и кърмачета обикновено трае само няколко минути и се разрешава самостоятелно. Понякога пристъпите на хълцане могат да продължат до 10 минути или по-вече и все още да се считат за напълно безобидни - особено ако вашето бебе се държи невъзмутимо.

Винаги има изключения от правилото, разбира се. Ако го изчакате и хълцането на вашето бебе не изчезне след разумен период от време, обадете се на вашия педиатър, за да определи възможната причина. По същия начин трябва да се консултирате с лекар, ако забелязвате често хълцането на бебето и това води до повръщане или дистрес. В този случай детето ви може да страда от състояние като гастроезофагеален рефлукс (GER).


Как да спрем хълцането на бебето?
Хълцането технически е рефлексивно действие, като кихането. Така че не можем наистина да го спрем своеволно или да го контролираме. Но има няколко неща, които можете да опитате да помогнете да освободите бебето от смешните, но потенциално досадни диафрагмени спазми.

Оригването на бебето може да помогне да го отървете от хълцането, ако виновникът е излишното количество газове в стомахчето. Ако проблемът продължава във времето и бебето суче от бутилка, помислете за изпробване на друга марка или модел бебешки бутилки. Друг хвариант за премахване на излишния въздух е да го държите в изправено положение за 20 до 30 минути.

Някои родители подпомагат процеса с даването на биберон - смученето му помага на диафрагмата да се отпусне и хълцането да престане.


В крайна сметка обаче няма универсален лек за оттърваване от хълцането при бебетата. Не можете да го стреснете (в никакъв случай не се опитвайте да го стреснете!!!) или да му дадете да пие вода на малки глътки, както правят възрастните. Освен ако хълцането не изглежда нетипично и да буди безпокойство у вас, оставете го да премине естествено, особено ако детето ви е спокойно и в добро настроение!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори