Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-05-10 17:23:41 +0300 Обикнали сте големите, красиви очи на своето бебе от пръв поглед, но знаете ли, че те могат да променят цвета си? Защо цветът на очите на бебето се променя?

Защо цветът на очите на бебето се променя?

Защо цветът на очите на бебето се променя? 470 900
Обикнали сте големите, красиви очи на своето бебе от пръв поглед, но знаете ли, че те могат да променят цвета си?

Това е особено често срещано в случаите, когато вашето дете има светла кожа и светли очи. 

Защо се променя цветът на очите?
Когато се раждат бебета, особено светлокожи, очите им обикновено са светло оцветени, тъй като имат много малко меланин (вид пигмент, който придава цвят на очите, кожата и косата). „Количеството меланин в ириса, цветната част на окото, определя какъв цвят ще бъдат очите на човек“, казва Дъглас Фредрик, детски офталмолог в Пало Алто, Калифорния. След раждането светлината стимулира производството на меланин, поради което цветът на очите може да потъмнее или да се промени с течение на времето.
Имайте предвид, че цветът на пигмента не причинява промяната; няма сини, сиви, зелени или лешникови пигменти в окото, казва д-р Фредрик. Кафявото е единственият пигмент, който съществува в окото, а количеството кафяв пигмент определя дали очите на човек ще бъдат светли или тъмни, обяснява той.

 

Какъв цвят на очите ще има моето бебе?
Генетиката контролира колко меланин (или пигмент) ще има човек в тялото си. По същество ДНК-то на родителите определя дали очите на бебето ще бъдат сини, кафяви, зелени или друг цвят. Може да изглежда като просто уравнение: Един родител с кафяви очи плюс един родител с кафяви очи трябва да се равнява на едно бебе с кафяви очи, нали? Но това не е непременно така.

Множество гени в тялото допринасят за цвета на очите, казва д-р Фредрик. Дори ако и двамата родители на бебето имат кафяви очи, възможно е бебето да се окаже със сини, ако родителите имат гените за сини очи някъде назад в поколенията. Всъщност цветът на очите на бебето зависи не само от мама и татко, но и от баби и дядовци, казва д-р Джийн Мурджани, педиатър в детската болница Арнолд Палмър в Орландо.

Почти невъзможно е да се предскаже цветът на очите на бебето ви предварително. "Никой, включително лекарят, не може да предвиди какъв цвят ще имат очите, след като бебето порасне", казва д-р Фредрик. А това, което бебето ви яде или прави, и колко го излагате на светлина, също няма значение. Всичко зависи от генетиката и нищо повече.

Въпреки това, ако вашето бебе е родено с кафяви очи, това означава, че вече има количеството меланин, определено от техния генетичен код, така че цветът на очите им няма да се промени. Също така, не всяко бебе със светли очи преживява потъмняване на цвета; понякога синьото, зеленото, сивото или лешниковото остават!

 

Кога очите на бебето ми ще променят цвета си?
Обикновено ще видите най-голямата промяна на цвета на очите през първите 6 до 9 месеца от живота му извън утробата, казва д-р Мурджани. В продължение на няколко седмици или месеци може да забележите, че очите на бебето потъмняват. Промяната е толкова постепенна, че може да не забележите, докато един ден не се събудите и не установите с изненада, че на снимката от родилното бебето е било с друг цвят на очите!

До 12 месеца повечето бебета вече ще са придобили своя постоянен цвят на очите, въпреки че д-р Фредрик казва, че при някои деца той все още може да се промени до 6-годишна възраст (но това се случва рядко и промяната няма да се случи за една нощ).


Кога да идете на лекар?
Като цяло цветът на очите на вашето бебе ще се промени, без да се отрази на зрението му или да причини проблеми. Но ако само едното око промени цвета си (което е много рядко) или ако забележите замъгляване (като перде или паяжина) в окото на бебето, свържете се с педиатър или детски офталмолог.

 

Материалът е преведен от www.parents.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори