Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-08-12 11:14:20 +0300 Убедени сме, че никой не обича да наказва децата, но понякога е абсолютно необходимо. За щастие препоръките на експерти са тук, за да ни помогнат да се справим с трудните ситуации. За какво трябва да бъдем внимателни, когато наказваме детето

За какво трябва да бъдем внимателни, когато наказваме детето

За какво трябва да бъдем внимателни, когато наказваме детето 470 900
Убедени сме, че никой не обича да наказва децата, но понякога е абсолютно необходимо. За щастие препоръките на експерти са тук, за да ни помогнат да се справим с трудните ситуации.

Според статистиката почти всеки един родител е убеден, че се справя добре, възпитавайки децата си. Но всъщност през повечето време възрастните не могат да контролират емоциите си и понякога наказват децата си повече, отколкото е необходимо. Това от своя страна има негативни последици за децата – те развиват страхове и комплекси, които могат да повлияят на живота им като възрастни.

 

  1. Ако детето не е имало лоши намерения, то не трябва да бъде наказвано

Обикновено децата не се опитват да навредят на никого, те просто искат да откриват нови неща. И когато едно дете изследва света около себе си, то трябва да бъде подкрепяно, дори ако действията му са довели до неприятна ситуация. Проявете разбиране, помогнете на детето да поправи стореното. Окуражавайте го винаги да търси решение на проблемите.

Когато наказват детето за злополуки, родителите рискуват да култивират нерешителност в него. В  следствие на това в бъдеще то ще умее да изпълнява задачи по команда много добре, защото е свикнало да предприема действия само в присъствието на някой по-високо в йерархията. Но този възрастен ще е неспособен да взема собствени решения.

 

  1. Наказанията не трябва да произлизат от силни моментни емоции

Когато детето отказва да се подчинява, някои родители наистина се ядосват и не успяват да контролират емоциите си. Огромните очаквания на родителите както към детето, така и към тях самите, сблъсквайки се с реалността, водят до неудовлетвореност. А неудовлетвореността до напрежение, стрес и викове. Затова специалистите съветват – бъдете търпеливи, проявете разбиране, инициирайте диалог, за да откриете откъде идва бунтарското поведение. Виковете не са ваш съюзник във възпитанието на детето.

 

  1. Наказанието пред публика не е решение

Да накажете детето пред други хора само ще го накара да се чувства ядосано и засрамено. То няма да си вземе поука или да премисли действията си. Публичното наказание прави децата смутени и ядосани. Оставете дискусията и последващото наказани за вкъщи, където спокойно може да обясните къде детето е сбъркало, защо постъпката му е била неправилна и как да се коригира поведението в бъдеще.

Дете, което често е наказвано публично, винаги се чувства унизено. Когато порасте има шанс да се превърне в човек, който изцяло зависи от мнението на другите и не е способен да поема отговорност за собствените си действия.

 

  1. Децата трябва да бъдат наказани само за настоящи грешки, а не за минали прегрешения

Едно от най-важните правила при отглеждането на деца е: „наказание-прошка-забравено“. Дете, което е постоянно наказвано за миналите си грешки, не може да бъде силна личност. То ще се страхува да предприеме нещо ново и ще предпочита вече проверени и отчетени като приемливи действия. Също така може да му бъде наистина трудно да се учи от собствените си грешки. Вместо да анализира грешките си, то просто ще ги отчита.

Ако родителите разберат за нещо неприемливо, което детето е направило преди време, психолозите не препоръчват наказание. Инициирайте дискусия, анализирайте постъпката, обяснете защо не е било правилно да постъпи така, предложете начин на държание, който да измести лошия пример.

 

  1. Подбирайте наказанията, така че да са подходящи спрямо възрастта и интересите на детето

Системата за наказание трябва да бъде ясна и балансирана. Не давайте същото наказание за ниски оценки и счупен прозорец. Леки прегрешения – малки наказания. По-сериозни прегрешения – сериозни наказания.

При оформянето на наказани е важно да вземете предвид възрастта и предпочитанията на детето. Ако то прекарва много време в социалните мрежи, подходящо наказание би било да ограничите времето за използването им. Но ако детето изобщо не се интересува от социалните мрежи ще е напълно безсмислено да му забраните да ги използва като наказание, защото то така или иначе не се вълнува от тях.

Дете, което винаги получава едно и също наказание за различни неправилни постъпки, не може да изгради пълноценна система от морални ценности, защото не е способно да оцени ситуациите по значимост и сериозност.

 

  1. Използването на обидни епитети строго забранено

Това се случва, когато хората са наистина емоционални. Много родители дори не забелязват, че го правят. Но е важно да се стараете да контролирате емоциите и речника си в напрегнатите ситуации.

Използването на обидни думи в семейството по адрес на детето ще срине самочувствието на по-чувствителните деца. А от друга страна създава неправилен модел за подражание. Детето ще възприеме начина на поведение на родителите като нормален и ще го приложи при други комуникативни ситуации – в училище, с приятели, дори като възрастен, когато вече има свое собствено семейство.

 

Материалът е адаптиран от: www.brightside.me

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори