Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-03-30 17:14:38 +0300 Да отвориш вратата към емоциите на детето може да стане дори с игра. Здравей, Мечо, как си?

Здравей, Мечо, как си?

Здравей, Мечо, как си? 470 900
Да отвориш вратата към емоциите на детето може да стане дори с игра.

Допреди няколко десетилетия се смяташе, че бебетата не разбират какво се случва около тях и това да изпитват тъга, гняв или страх е нелепо и несериозно. Благодарение на интензивните психологически проучвания на децата до 2-годишна възраст, през последните 30г. специалистите стигнаха до заключението, че дори 6-месечните бебета изпитват широк диапазон от емоции. Липсата на опит и умения за овладяването им са основните фактори, които водят до моментите на емоционална превъзбуда – неспирен плач, буйна радост, тръшкане или агресия. Децата, независимо дали са на 1-, 3-, 7- или 10-годишна възраст, също както и възрастните изпитват радост, тъга, гняв, страх, очакване, надежда или липса на такава, а дори някои възрастни не успяват да разпознаят или приемат подобни емоции у себе си. Проучванията показват недвусмислено, че деца които умеят да регулират пълния си диапазон от емоции, имат по-големи шансове да успеят в училище, в работата и личния си живот, в сравнение с останалите.

Първата крачка към усвояването на това умение е детето да разбере, че не трябва да се страхува от своите емоции, а да приеме, че всички те му принадлежат. Емоциите не са „правилни“ или „грешни“, те са неотменна част от живота ни. Тъгата и радостта, гневът и обичта могат да съществуват едновременно в един и същи човек и оформят вътрешния му свят.

Основна грешка, която повечето родители допускат, е да вярват, че „щастливото дете е щастливо постоянно“. Различните преживявания, справянето с проблеми и предизвикателства, изправянето срещу тъгата или загубата изграждат силен и адаптивен характер, което носи усещане за удовлетвореност от живота на по-късен етап.

 

За да надникнеш в емоционалния свят на своето дете, Катя, Елена и Яна – 3 майки на общо 7 деца, ти предлагат играта „Как си, Мечо?“. Под формата на пъзел твоят малчуган може да разучи 13 от най-типичните ситуации от живота,  а 9 мечешки муцунки и книжка със стихчета за всяка емоция ще му помогне да разбере всяка една от тях.

Така без забрани или квалификации под формата на пъзел една емоция може да бъде припозната в различни ситуации. Важно е да бъде открит и изворът зад всяка една от тях – нуждата и желанието, които съпътстват ежедневието ни. А както и в истинския живот, така и в играта – грешен отговор няма.

 

     

 

Катя, Яна и Елена са три необикновени жени, обединени от най-важната точка в биографията на всяка една от тях – да бъдат майки. За създаването на играта те споделят: „Това, което ни дава самочувствието да създадем „Как си, Мечо?” са не просто академичните знания, а опитът ни като родители. Будни, търсещи, отдадени, сблъскали се с не малко предизвикателства в стремежа си да отгледат щастливи деца.“

Катя Антонова е автор на детските книжки „Принцесешки истории и други необикновени случки”, „Рибка”, „Двете кралства“, „Феята от захарницата“ и др.

Елена Анастасова е създател на „Вкусните био градинки”, сертифициран обучител за системата на Томас Гордън – „Трениране на успешни родители” и едновременно с това е част от фондация „Заедно“.

Яна Алексиева е дипломиран психолог, като специализира в работата с деца чрез методите на позитивната психотерапия, а също така води семинари за родители на  и е част от асоциация „Родители”.

В създаването на „Как си, Мечо?“ се включват още Кристина Тужарова със своите илюстрации, а арт директор е Евгения Николова.

Днес играта е любимо занимание в много семейства, част е от практиката на различни специалисти и се използва успешно в детски градини.

 

През февруари месец се реализира поредният тираж на играта с много по-голям обем и за пръв път наличен за покупка без изчакване или предварителна заявка!

Можеш да я поръчаш на сайта на издателство "Рибка"!

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори