Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-11-03 17:12:18 +0200 Да организираш графика на детето си не е лесна задача. Вторник вечер е на карате, футболът е в сряда, а в петък има плуване. Четвъртък изглежда свободен…Не, тогава е английският. Извънкласни занимания – кога много са твърде много?

Извънкласни занимания – кога много са твърде много?

Извънкласни занимания –  кога много са твърде много? 470 900
Да организираш графика на детето си не е лесна задача. Вторник вечер е на карате, футболът е в сряда, а в петък има плуване. Четвъртък изглежда свободен…Не, тогава е английският.

Но понякога като родители започваме да се притесняваме дали не претоварваме детето си със занимания или напротив – няма достатъчно извънкласни занимания и изостава от връстниците си. Искаме да не му е скучно, да не прекарва много време със смарт устройства, да се запознае с различни преживявания, но също така да не се преуморява и да окуражаваме собствените му желания и таланти.

 

Ето някои неща, които трябва да имате предвид, преди да решите как ще изглежда седмичният списък със задължения на детето:

  1. Цена

Преди да запишете детето си на даден спорт, език или изкуство, проучете какъв бюджет трябва да отделяте на месец, за да покривате такса, костюми и други допълнителни разходи. Например, ако вашето момиченце ходи на танци, вероятно освен месечната такса ще е необходимо да закупите подходящи обувки и облекло както за репетициите, така и за участия.

Разбира се, всяко занимание, което помага за емоционалното, образователното и физическото развитие на детето си заслужава ресурсите вложени в него. Ако детето посещава спорт то ще се научи не само на определени движения, но на дисциплина и отборна игра. Ако посещава уроци по изкуства ще развие допълнително въображението си. Ако ходи на уроци по математика или език ще обогати знанията си, ще се научи да мисли логично и как по-добре да общува с другите.

Важно е да проучите освен интересите на детето си, местата, на които е подходящо да го запишете и бюджета, който ще ви е необходим, за да има детето пълноценни тренировки или уроци.

 

  1. Време

Разчертайте най-оптимално както своето, така и времето на детето си. Кристина Риналди, психолог и професор по образователна и клинична детска психология, окуражава родителите да се замислят за качеството си на живот. Запитайте се, добре ли е за децата да бързат постоянно, да се хранят в движение и да правят домашни в колата? Какво коства това на семейството и качественото време, което имат заедно? Необходимо ли е всяка свободна минута да е запълнена със задължения?

Организирайте така семейния график, че детето да не се чувства под напрежение, че се изисква от него постоянно да е ангажирано с нещо. Мислете и за себе си. Необходимо ли е да сте постоянно в движение – ставане, бързане за детска градина и училище, работа, бързане да заведете детето на урок или тренировка. Ще бъде ли щастливо детето, ако родителите му са често изтощени и нямат енергия да прекарват време заедно с него в разходка, четене на книга, игра или друго забавление?

 

  1. Интересите на детето

Да научиш интересите на детето си обикновено преминава през процеса проба-грешка. Не е изключено първо да го запишете на футбол, но след това да забележите, че по-скоро има влечение към музиката и да го прехвърлите на уроци по китара.

Истината е, че интересите на децата се променят. Това, че в момента посещават даден спорт или уроци не означава, че ще го правят дълго време. Важното е, че детето ви се развива, сдобива се с нови умения, запознава се с нови хора. Ваше задължение е да насърчавате любимите му дейности и да му помагате, ако се колебае или не се чувства уверено в собствените си способности.

 

  1. Планиране

Помислете какво е важно за вас и какво може да е полезно за вашето дете в бъдеще, когато порасне. Изкушаващо е да запишете детето си на всевъзможни извънкласни дейности, за да го подготвите за различни житейски ситуации, но необходимо ли е? Децата ще се сдобият с много нови умения в училище, у дома и през времето, прекарано с приятели и семейство. Не винаги обучението трябва да е в официална извънкласна форма.

 

Ако целта на извънкласните дейности е да помогнат на вашето дете да се развие в най-добрата версия на себе си, важно е да запомните, че прекомерното записване на всевъзможни уроци и тренирвки може да доведе до прекомерен стрес за цялото семейство. Правете анализ на ползите и ресурсите, които ще вложите, когато добавяте ново събитие към ежедневния ви списък. И не се стремете винаги да контролирате живота на детето. Имайте предвид, че когато на децата е позволено да създават свои собствени игри, да се движат в социалните взаимодействия без чужда помощ и да контролират това, което правят, те развиват своите когнитивни умения на високо ниво.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори