Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-04-20 11:56:12 +0300 Предстоят още специални събития за учениците! Изложба за незрящи деца

Изложба за незрящи деца

Изложба за незрящи деца 470 900
Предстоят още специални събития за учениците!

Незрящи деца разгледаха специално откритата за тях изложба на копия от тракийски съкровища в столичната галерия "Ракурси".

Проявата е част от проекта "Преодоляване на бариерата между музеите и хората със зрителни затруднения" по програма "Еразъм +". Тя има за цел да направи галериите достъпно място за незрящите.

Галерията си сътрудничи със Софийския университет "Климент Охридски", факултет "Специална педагогика" и с Българската асоциация за обучение на зрително затруднени деца. 

Възпитаниците на училището "Луи Браил" в София имаха възможност да докоснат копия на предмети от тракийски съкровища, открити по българските земи, за които са учили. Те се запознаха с маската на първия известен тракийски цар – Терес oт V век пр. Хр., фиали от най-голямото открито у нас съкровище – Рогозенското, ритони от Панагюрското златно съкровище и триделен съд от Вълчитрънското съкровище – най-голямото златно съкровище открито в България.

Докато учениците разглеждаха съдовете, организаторите на проекта им разказваха за тракийските традиции, древногръцките митове и историята на откритите съкровища.

Запланувани са още изложби по проекта. Следващата ще бъде през май 2016 г., отново в галерията "Ракурси", и ще проследява историята на изкуството, като показва фигури на коне, изработени в различни стилове и течения. 
 

Източник: dnevnik.bg/detski_dnevnik
Снимки: "Ракурси"

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори