Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-06-21 15:20:54 +0300 Като всеки родител, сигурно и вие се тревожите дали детето ви отговаря на всички норми за развитие. Изпитва ли детето ви затруднения да хваща и да манипулира предмети?

Изпитва ли детето ви затруднения да хваща и да манипулира предмети?

Изпитва ли детето ви затруднения да хваща и да манипулира предмети? 470 900
Като всеки родител, сигурно и вие се тревожите дали детето ви отговаря на всички норми за развитие.

 

Какво може да забележите?

Ако вашето дете не може да си измие зъбите, без да изпусне четката си няколко пъти, сигурно се притеснявате, че е налице проблем в развитието Но имайте предвид, че хващането и използването на приспособление като молив, пастел, четка за зъби или лъжица включва различни мускулни групи и различни физически и умствени умения, включително сила, сръчност, зрение и двигателно планиране (способността на мозъка да организира и контролира изпълнението на движенията).

Вашето малко дете вероятно ще има по-добър захват, когато стане на около 18 месеца. След това, ако то има проблеми със захващането на четката за зъби или яденето с прибори или не може да хване и подреди три или четири кубчета, тогава вече има причина за безпокойство.

 

Какво го причинява?

При някои деца усвояването на определени двигателни умения може да се забави, но една от най-честите причини за това е недостатъчната практика. Например, на около 10 месеца детето обикновено може да вземе нещо като парче храна, използвайки показалеца и палеца си като щипки, и да го поднесе до устата си. Невъзможността да изпълни тази задача може да означава, че детето не е имало възможност или насърчение да развие това умение, защото например някой винаги го е хранил с жъличка.  Или може да сигнализира за забавяне на развитието, коригируемо от терапия.

Друго възможно обяснение обаче е, че детето ви се нуждае от очила – в крайна сметка не можете да вземете в ръка това, което не виждате къде се намира, нали така? Така че не забравяйте да проверите зрението на вашето дете.

Забавянето на фините двигателни умения може също да е свързано с интелектуални затруднения или с неврологичен проблем, но е малко вероятно невъзможността за правилен захват да бъде единственият сигнал, който бихте наблюдавали в резултат на един от тези по-сериозни проблеми.

 

Какво може да препоръча лекарят на вашето дете?

Един от вариантите, особено препоръчван в случаите с неуточнено изоставане в развитието, а също и за деца с детска церебрална парализа, аутизъм, синдром на Даун, когнитивни и физически затруднения, е ерготерапията или т.нар „трудова терапия“ за деца. Целта на ерготерапията е да се усвоят самостоятелни умения съобразна възрастта – правилно държане на прибори, белене и рязане на плодове и зеленчуци, връзване на връзки, сгъване на дрехи, закопчаване на копчета и други. Накратко, целта на ерготерапията е да развие силата и координацията на ръцете, концентрацията на ума и социалните умения.

Разбира се, вие също трябва да правите всичко възможно у дома, за да насърчите двигателното развитие на детето си – като започнете от това да му давате възможност да се храни самостоятелно, дори това да ви коства усилено чистене след всяка хранене.

А ако се касае за проблеми със зрението – офталмолозите ще ви предложат най-доброто решение!

 

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори