Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-05-17 18:04:55 +0300 Гърдите започват да произвеждат мляко още по време на бременност, а изтичането на кърма е ситуация, с която и бременни, и нови майки трябва да се сблъскват рано или късно. Изтичането на кърма - защо се случва и как да се справим?

Изтичането на кърма - защо се случва и как да се справим?

Изтичането на кърма - защо се случва и как да се справим? 470 900
Гърдите започват да произвеждат мляко още по време на бременност, а изтичането на кърма е ситуация, с която и бременни, и нови майки трябва да се сблъскват рано или късно.

С правилния подход обаче можем да разрешим лесно това явление, без да тормозим излишно тялото си.

 

Защо гърдите ви протичат неволно?

Изтичането на кърма от гърдите по време на бременност е често срещано сред кърмещите майки. Това е здравословен знак, при който тялото се освобождава естествено от излишното количество мляко в гърдите.

Хормонът окситоцин е отговорен за това, тъй като задейства рефлекс за отделяне на мляко (MEF). Същият хормон се отделя по време на оргазъм и може да доведе до „пръскане“ на мляко от зърната и по време на кулминацията по време на секс.

 

Колко време продължава това изтичане на кърма?

Може да продължи от няколко седмици до няколко месеца, което го прави непредсказуемо и неудобно. В някои случаи може да започне по време на бременност, докато в други случаи може да продължи само през първите няколко седмици на кърменето. При някои жени е възможно спонтанното протичане на кърма да продължи до момента, в който отбиете детето.

Доста често, докато хранете бебето от едната гърда, другата гърда може да започне да тече.

Силните емоции също могат да причинят спонтанно изтичане на кърма. Това може да доведе до ситуации, при които мисленето или говоренето за вашето дете може да предизвика прокапване. Същото може понякога да причини плачът на друго бебе или гледането на снимки на бебета!

 

Можете ли да спрете изтичането на кърма?

Всички кърмачки си задават този въпрос отново и отново, докато търсят решение. Тъй като това е естествен механизъм на тялото, може да отнеме време, докато тялото ви свикне с графика за хранене на бебето. А може да отнеме време докато бебето ви намери своята рутина в кърменето.

Честият и неограничен достъп до гърдите помага за облекчаване на напрежението от излишното мляко. Препоръчително е да не пропускате храненето и да осигурявате по-дълги сесии за кърмене. Това помага при оформянето на кръговия мускул около зърното, което в даден момент усъвършенства неволевия контрол върху зърното и спонтанното изтичане на мляко.

В ситуации, когато сте далеч от бебето си, прилагането на лек натиск върху гърдата може да спре изтичането. Това може да стане чрез кръстосване на ръце през гърдите и леко притискане към предмишниците. Намаляването на течовете с напредване на времето обаче не оказва влияние върху производството на кърма; по-скоро това е знак, че тялото вече успешно регулира необходимото количество мляко.

 

Можете също така да използвате подложки за гърди, тъй като те абсорбират капките, поддържайки гърдите чисти и сухи. Трябва обаче да ги подменяте често, за да избегнете протриване и влага във и около зърната.

 

Какво можете да направите, за да предотвратите изтичането на кърмата?

  • Натискът, дължащ се на това, че гърдите са изпълнени с мляко, може да бъде облекчен незабавно чрез кърмене на бебето. Ако обаче налягането продължава дори след като бебето се е напълнило, доизцеждането с ръка или с помпа за кърма. Това предотвратява инфекцията на гърдата, наречена запушена млечна жлеза или мастит, която може да бъде изкючително болезнена и да ви извади от строя за кратко.
  • Винаги, когато има усещане за изпускане на мляко, основата на дланите може да се притисне през зърната, за да се предотврати изтичането. Ако сте седнали на масата, обхванете брадичката си с ръце и окажете натиск с помощта на предмишниците върху зърната. Това трябва да се извърши, след като лактацията е в разгара си. Прилагането на какъвто и да е натиск ръчно през ранните седмици на лактация може да доведе до запушване на млечните канали, което е нежелателно.
  • Носенето на шарени дрехи може да замаскира местата за изтичане и да предотврати неудобни ситуации на публично място. Избягвайте коприната и се обличайте „умно“, като заложите на по-тъмни цветове. Носенето на якета и пуловери може да скрие видими мокри петна.
  • Кърменето на детето преди лягане ще сведе до минимум течовете. Трябва обаче да се има предвид, че гърдите никога не са истински празни. Затова не е хубаво да се отклонявате от установения режим на сън на бебето.
  • Поставянето на хавлия под вас върху спалнята ви ще защити матрака ви и ще поддържа чаршафа ви сух.

 

Какви видове подложки/подплънки за гърди трябва да използвате?

  • На пазара се предлагат еднократни подложки или подплънки за гърди, но майките трябва да бъдат внимателни. Изборът на грешна подплънка може да доведе до няколко проблема, свързани с кърменето. Трябва да се избягват тези с пластмасова или водоустойчива подплата, тъй като те задържат влагата и могат да доведат до разраняване на зърната. Предлагат се и дискретни подложки, които могат да се поставят под сутиена.
  • Памучните подложки за многократна употреба са друга алтернатива. Една подложка за гърди обикновено издържа между 2 часа и 8 часа, но продължителността варира в зависимост от продукта и oт степента на протичане на вашите гърди.

 

Опитът с кърменето е различен за всяка жена. Обсъждането на проблемите, свързани с него, ще помогне на кърмачките, особено на новите майки. Всяка жена иска най-доброто за своето бебе, а несигурността и неудобството, свързани с изтичането на мляко не трябва да помрачават този красив период!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори