Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-05-02 13:26:33 +0300 Този текст е за онези от вас, които са родили преди месеци, може би дори преди година, но все още изглеждат като бременни в 4-ти – 5-ти месец. Имате ли нежелано коремче месеци след раждането?

Имате ли нежелано коремче месеци след раждането?

Имате ли нежелано коремче месеци след раждането? 470 900
Статия на Академия за родители
Този текст е за онези от вас, които са родили преди месеци, може би дори преди година, но все още изглеждат като бременни в 4-ти – 5-ти месец.

Както и за онези, които си мислят, че завинаги са се разделили с тялото си отпреди бременността.  А също и за онези, които са бременни в момента или планират бременност, и искат да знаят как се прибира коремчето след раждане. Този текст е за коремчето, дало живот!

На английски го наричат mummy tummy. На нас това название много ни харесва, защото звучи мило, почти гальовно. Затова избрахме на български да го наричаме „коремче“ и макар да приемаме, че то е част от трансформацията, необходима, за да може тялото ни да износи един нов живот, вярваме, че няколко месеца след появата на бебето коремчето трябва да си отиде!

Понякога обаче не става така и то си остава дълго след раждането, а майките така свикват с него, че го приемат за естествено, и по-лошо – за нещо необратимо. Но майчинското коремче не е нито едното от двете. В действителност то обикновено е резултат от един или комбинация от следните фактори:

 

Диастаза

Чували ли сте тази дума преди? Ако не сте, бъдете сигурни, че не сте единствени. Малко хора знаят за диастазата, но тя засяга всяка 4-та или 5-а раждала жена! Диастазата представлява разтягане или разкъсване на съединителната тъкан, свързваща правите коремни мускули.

Добрата новина е, че в повечето случаи диастазата може да се прибере и коремът да се стегне с комплекс от подходящи възстановителни упражнения. В нашата практика помагаме на стотици жени да приберат диастазата си в рамките на седмици!

 

Неправилна стойка

Една от причините за образуването на диастаза е неправилната стойка. За жалост, почти всички ние имаме неправилна стойка заради заседналия начин на живот и наложените ни ролеви модели: глътни корема, изпъчи гърдите. При това гълтане и изпъване се създава ненужно напрежение върху коремната стена отвътре навън, а това в комбинация с бременността е сериозна предпоставка за образуването на диастаза.

Затова и една от първите стъпки за прибиране на коремчето след раждане е свързана с коригиране на стойката и заемане на т.нар. неутрална стойка.

 

Коремни мазнини

Със или без диастаза, много жени натрупват ненужни мазнини в областта на корема, които изглежда че не се повлияват от нищо: нито от спорт, нито от диети. Причините за тези мазнини могат да бъдат различни и най-често са комбинация от няколко фактора, сред които са: хормонален дисбаланс, въглехидратно хранене, стрес и липса на сън.

Храненето е ключово за стопяване на коремните мазнини. Когато цялото ежедневие е свързано с грижа за растящото бебе, често пъти не остава време мама да се нахрани. В такива моменти най-удобни за засищане на глада са сандвичи, бисквити и всякакви тестени и сладки изделия, хапнати набързо и в движение. За жалост, точно те много лесно се превръщат в нежелани коремни мазнини. А стопяването на тези мазнини изисква разнообразно и балансирано хранене с много пресни зеленчуци и плодове, пълноценни протеини, сложни въглехидрати и полезни мазнини.

Затварянето на диастазата, коригирането на стойката и стопяването на коремните мазнини са гаранция за прибиране на коремчето и възстановяване на добрата форма преди раждането. Виждаме го да се случва на практика всеки ден и затова вярваме, че всяка жена може да се раздели с коремчето си!

 

Автори: Магдалена Пашова и Ваня Висарионова

 

Цялото видео можете да гледате тук: 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори