Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-06-26 13:49:00 +0300 Чували ли сте се за правилото на трите тройки? Индикации за колики – как да ги разпознаем

Индикации за колики – как да ги разпознаем

Индикации за колики – как да ги разпознаем 470 900
Чували ли сте се за правилото на трите тройки?

Да уточним – коликите не са болест, а по-скоро състояние. Д-р Морис Уесъл дефинира коликите през 1950г. като остри пристъпи на раздразнителност и неутешим плач, който продължава поне 3 часа на ден, поне 3 дни в седмицата, поне 3 седмици при иначе здраво и нормално хранещо се бебе.

На по-късен етап от развитието на медицината докторите все още не могат да установят точната причина за появата на колики и защо близо 40% от всички бебета страдат от тях през първите 3-4 месеца от живота им.

Съвременните изследвания обаче установяват повишено количество мехурчета в коремчето и червата на бебето. От една страна образуването на тези газове се дължи на поглъщане на въздух по време на хранене или плач, а от друга – на липса на достатъчно храносмилателни ензими за разграждане на млякото. Голямото количество чревни газове води до болезнено подуване, често оригване и къркорещо коремче.

 

Как да разпознаем сигурните индикации, че това са колики?

  • Бебето плаче силно и пронизително без видима причина
  • Плачът започва по едно и също време всеки ден, често в късния следобед или вечерните часове, може да продължи от няколко минути до няколко часа
  • Бебето свива крачетата към коремчето си докато плаче
  • Бебето свива юмручета, а личицето му се зачервява от напрежението
  • Плачът внезапно отслабва, когато бебето се изходи, изпусне газове или се изтощи

 

 

Как можем да облекчим коликите?

За специалните нужди на новородените има разработени подходящи формули за облекчаване на дискомфорта, причинен от коликите. Още от първия ден след раждането можеш да даваш на своето бебче капките Infacol©. Те са с приятен портокалов вкус, който се харесва на най-малките. Активната съставка симетикон подпомага извеждането на чревните газове от коремчето на бебето, намалява подуването и облекчава напрежението. При 78% от бебетата се наблюдава значително подобрение или напълно премахване на симптомите дори 1 ден след започване на приема им. За максимален резултат Infacol© трябва да се използва в продължение на няколко дни.

Не забравяй, че ако кърмиш, твоята диета също може да стимулира увеличеното количество газове в бебешкото коремче. Подобен ефект се наблюдава и при смяна на адаптираното мляко при бебетата, хранени с АМ.

 

Внимание!

Симптоми като диария, повръщането и повишена температура не са свързани с коликите. Ако бебето ви показва някой от тези три симптома, свържете се с вашия педиатър!

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори