Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-03-15 12:12:04 +0200 Да имаш бебе е без съмнение най-важното и животопроменящо решение, което двама души могат да направят. Искам бебе, но партньорът ми все още не е готов за това!

Искам бебе, но партньорът ми все още не е готов за това!

Искам бебе, но партньорът ми все още не е готов за това! 470 900
Да имаш бебе е без съмнение най-важното и животопроменящо решение, което двама души могат да направят.

Рядко обаче се случва в една връзка и двамата партньори да бъдат готови за бебе в един и същи момент. Когато единият е готов за следващата стъпка, а другият все още не, това може да донесе напрежение и разочарование в отношенията ви.

Следващите 7 стратегии могат да ви помогнат да навигирате заедно в този предизвикателен етап от връзката.

 

1. Слушайте с отворено сърце

Това е жизненоважен компонент за прокарването на път през всякакви семейни спорове – или за всеки конфликт с някой друг в живота ви. Повечето от нас са толкова заети да накарат другия човек да види нашата гледна точка, че не успяваме да вземем предвид  неговите причини, емоции и перспектива за бъдещето.

Попитайте го защо иска да отложи появата на деца, какви са причините да се колебае или да изпитва тревога. Опитайте се да оставите настрана собствената гледна точка за момент (което е наистина трудно да се направи!) и просто да го слушате. Представете си, че той е най-добрият ви приятел, който говори с вас за половинката си (която не сте вие). Опитайте да обобщите това, което сте чули  и го попитайте дали сте разбрали правилно неговото виждане. За повечето хора чувството, че отсреща ги слушат, веднага намалява нивото на напрежението и ги прави по-отворени за изслушване на вашата гледна точка.

 

2. Признайте собствените си притеснения пред това да станете родител

Много хора не са склонни да признаят каквото и да е колебание относно това да станат родители; по някакъв начин не се счита за социално приемливо. При всички положения това е едно от най-важните решения, които взимаме през живота си. Винаги можете да промените кариерата си, да продадете къщата си или да се разведете. Но колко често поемате ангажимент за цял живот към някого, когото още не сте срещали?

Наред с цялата радост на родителството, то е придружено още от липса на сън, загуба на лично време, промяна в отношенията ви, животът ви променя динамиката си и освен това има финансов натиск. Затова трябва да сте сигурни, че искате и имате възможност да отглеждате дете.

А партньорът ви от своя страна със сигурност ще се чувства по-добре, ако знае, че не е единственият с притеснения по темата.

 

3. Обмислете проблемите, наследени от семейството

Хората, които са отгледани в здраво семейство, където цари щастие, забавление и любов, може да се чувстват готови да се впуснат да бъдат родители без много проучвания. Хората, които са израснали в проблемно семейство, може да имат някакъв емоционален багаж, с който първо трябва да се справят, преди да започнат да градят планове за собствени деца.

Може би вашият партньор се страхува да не повтори модела на брака на своите родители. Или може би гледа как браковете на приятелите му страдат докато отглеждат деца и се притеснява, че връзката ви няма да се окаже това, което иска. Каквито и да са притесненията, си струва да ги проучите, независимо дали това ще е в разговор помежду ви или ще си направите консултация със семеен терапевт, с когото да обсъдите ситуацията. Не забравяйте, че това е само една от възможностите да сглобите по-голямата картинка на отношенията си.

 

4. Избройте препятствията и след това обсъдете възможните решения

Определете критериите, според които ще сте готови за деца. „Ние нямаме достатъчно пари“ е различно от „Искам да имам Х лв. в спестовната си сметка, преди да започнем да правим опити.“  Важно ли е да живеете близо до роднините си за подкрепа и помощ в грижите за детето или не? Имате ли нужда от работа с по-добро възнаграждение или повече сигурност на работното място? Може би партньорът ви иска двамата да направите пътуване, което не би било възможно с деца, или може би иска първо да обновите дома си (или да закупите собствен такъв).

Тази отправна точка може да бъде добър ориентир за планиране на близкото бъдеще. Същевременно не забравяйте да си напомняте, че животът е пълен с неочаквани възможности и изненади, а универсален идеален момент за появата на детето няма.

 

5. Откъсвайте се от темата от време на време

Безкрайните разговори, особено ако всеки от вас просто повтаря едни и същи въпроси отново и отново без никакъв напредък в разбирателството, са контрапродуктивни. Резултатът обикновено е всеки все по-упорито да държи на мнението си.

Можете да отложите темата за определен период от време и да се върнете към нея отново в момент, в който и двамата сте съгласни да я обсъдите. Опитайте - някои вътрешни промени вероятно ще се случат по време на тези периоди на прекъсване, а през останалото време бъдете същите любящи хора. Никога не оставяйте партньора си с усещането, че е отхвърлен само защото има притеснения или колебания относно ролята  си като родител.

 

6. Потърсете помощ от терапевт

Ако и двамата упорито отстоявате мнението си, имате проблеми с взаимното изслушване или ако проблемът започва да предизвиква реално напрежение и нещастие във връзката ви, неутрална трета страна може да бъде много полезна при разрешаването на проблемите и разработването на съвместен план, който да бъде в храмония и с двама ви.

 

7. Помнете нещата, за които сте на едно мнение

Може би е в самата концепция, че и двамата искате да имате деца в някакъв момент. Може би сте съгласни с начина, по който искате отглеждате вашите деца, имате еднакви ценности и вярвания. Да имаш бебе е важно, да, но също толкова е важно да се увериш, че връзката и бракът ти е здрав и щастлив, преди да се потопиш в отглеждането на деца.

 

Ако следвате тези стратегии, ще успеете да изградите стабилна основа за бъдещето си, когато решите че заедно сте готови за бебе. Или поне толкова готови, колкото може да бъде всеки човек за тази така важна промяна!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори