Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-11-18 15:44:00 +0200 Доброто орално здраве по време на бременност може да помогне за намаляване на риска от преждевременно раждане. Каква е връзката между гингивита и усложненията по време на бременност?

Каква е връзката между гингивита и усложненията по време на бременност?

Каква е връзката между гингивита и усложненията по време на бременност? 470 900
Доброто орално здраве по време на бременност може да помогне за намаляване на риска от преждевременно раждане.

Редовните стоматологични прегледи, почистването на зъбите и лечението на възпалените венците трябва да бъдат жизненоважна част от грижите за бременната, за да се предотвратят потенциални проблеми, включително преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото, установи проучване на Университета в Сидни.

Публикувано наскоро в Journal of Oral Health and Preventive Dentistry, това първо по рода си систематично проучване и мета-анализ изследва дали лечението на гингивит при бременни жени влияе върху изхода на бременността.

 

20 милиона бебета по света (15,5% от всички раждания) се раждат с ниско тегло (по-малко от 2,5 кг) и почти 11% от всички живородени се раждат преждевременно (преди 37-та седмица от бременността).

Докато е доказано, че пародонтитът (тежка инфекция на венците, която е необратима) е свързана с проблеми по време на бременността, това проучване изследва дали честото възпаление на венците, т.е. гингивит (който е лечим и предотвратим) също може да бъде свързано с неблагоприятен изход на бременността.

 

„Ако възпалението на венците се лекува по време на бременност, рискът бебето да се роди преждевременно се намалява с приблизително 50 процента.“, твърди професор Йорг Еберхард от Университета в Сидни.

Проучването му включва повече от 1000 пациенти от три рандомизирани контролни проучвания, като положителният ефект от доброто дентално здраве е доказан в резултатите от бременността на повече от 600 жени.

„Поради хормоналните промени по време на бременността, бременните жени са податливи на гингивит, като 60% до 75% са засегнати, така че това е често срещано“, казва старши автор професор Йорг Еберхард, председател на Lifespan Oral Health в катедрата по дентална медицина към Университета в Сидни и Charles Perkins Centre.

„Инфекциите в устата могат да окажат системно влияние на тялото. Гингивитът освобождава възпалителни маркери и бактерии в кръвния поток на организма, които могат да достигнат до плацентата и да повлияят негативно на бременността, като например да предизвикат преждевременно раждане.“

„Нашето проучване установи, че изненадващо дори лекото възпаление в устната кухина, което включва и венците, може да повлияе негативно на изхода на бременността, включително да причини преждевременно раждане или с ниско тегло на бебето, така че е от съществено значение да се управлява този рисков фактор.“

 

Предишни изследвания показват, че възпалителните процеси по време на бременността имат отрицателно въздействие върху развитието ѝ.

„Нашето проучване показва, че ако възпалението на венците се лекува по време на бременност, рискът бебето да се роди преждевременно намалява с приблизително 50% или теглото при раждане на бебета се увеличава с около 100 грама при новоредни с поднормено тегло“, каза той.

Добрата новина е, че лечението на гингивит е много лесно за изпълнение, евтино и достъпно. Зъболекарският преглед и почистване на всеки шест месеца трябва да предотвратят и лекуват всяко възпаление на венците.

Превенцията на гингивит при жени по време на бременност би осигурила огромни ползи за здравето.

Важно е жените и стоматолозите по света да знаят, че добрата грижа за устната хигиена е не само за здравето на майката, но и за нейното бебе. Редовните зъболекарски прегледи, почистването на зъбите и лечението на всякакви възпаления на венците трябва да бъдат жизненоважна част от грижите за бременността за всички жени.

 

Професор Еберхард добавя: „Лечението на гингивит при бременните във връзка с по-добри резултати от раждането е глобален проблем за общественото здраве, особено като се има предвид високата честота на гингивит при бременни жени и лекотата на лечението му в сравнение с лечението на пародонтит (инфекция на венците), ако не се лекува.“

Изследователите не твърдят, че възпалението на венците е единственият фактор за преждевременно раждане и ниско тегло на бебето при раждане, но че е необходима повече бдителност за здравето на венците в допълнение към останалите пренатални грижи.

 

Текстът е адаптиран от: https://www.sydney.edu.au/

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори