Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-06-01 10:36:54 +0300 Скоро новите родители научават, че бебешкото ако идва във всякакви форми, текстури и цветове. Какво ви казва съдържанието на пелената за чувствителността към млякото?

Какво ви казва съдържанието на пелената за чувствителността към млякото?

Какво ви казва съдържанието на пелената за чувствителността към млякото? 470 900
Скоро новите родители научават, че бебешкото ако идва във всякакви форми, текстури и цветове.

Кърмените бебета обикновено имат изпражнения с цвят на горчица, докато бебетата, хранени с адаптирано мляко, те са по-твърди, жълти или кафяви. И докато временната промяна в цвета или текстурата обикновено не е причина за безпокойство, нередовното изхождане понякога може да показва непоносимост към храна.

Хранителната чувствителност не е твърде често срещана при бебетата, но се появява от време на време. Един от основните виновници е кравето мляко - по-специално белтъчните молекули в млечния продукт, които могат да предизвикат свръхреакция на храносмилателната система. Бебетата, хранени с адаптирано мляко, може да имат чувствителност към протеините на кравето мляко в него. Кърмените бебета, от друга страна, могат да реагират на частици от краве мляко, които "изтичат" в организма им чрез кърмата.

Ето какво трябва да знаете за връзката между промените в бебешкото ако и непоносимостта към млечни протеини, плюс съвети за облекчаване на стомашно-чревните симптоми на вашето бебе.

Бебешкото ако и алергии към млечните продукти
Ако бебето ви има непоносимост към протеините на кравето мляко, може да забележите някои издайнически симптоми: раздразнителност, коремна болка, повръщане, подсечено дупе и обриви. Съдържанието на пелените също може да бъде основна улика. Ето какво да търсите:

  • По-течно или кашаво изпражнение (диария), особено ако се случва два до четири пъти на ден за повече от 5-7 дни
  • Следи от кръв под формата на нишки, които сочат възпаление на дебелото черво
  • Мукозни (слузести) изпражнения, които напомнят на смесени със сополи в пелената

Имайте предвид, че бебетата, мкар и по-рядко срещано, могат да имат истинска хранителна алергия към млякото, а не чувствителност или непоносимост към млечните протеини. Симптомите се появяват незабавно и включват копривна треска (уртикария), хрипове и повръщане.

Какво да правим при непоносимост към млечни протеини?
Ако откривате някои от горните признаци, то вашето бебе може би наистина има непоносимост към протеините на млякото. Вашият педиатър вероятно ще препоръча елиминираща диета, която включва премахване на дразнещите храни от менюто на бебето (за тези на възраст над 6м.) и от чинията на мама (мляко, сирене, кисело мляко, сладолед и др.). Хранените с адаптирано мляко бебета може да преминат към различен тип адаптирано мляко. Симптомите трябва да се подобрят в рамките на две или три седмици.

Въпреки че необичайите бебешки изпражнения могат да ви разтревожат, експертите подчертават, че незначителното възпаление на червата не е съществен проблем и вашият педиатър вероятно ще препоръча повторно въвеждане на млечни продукти в  менюто на бебето ви в даден момент. Повечето деца израстват непоносимостта към протеините към кравето мляко, когато навършат 5 години. Обърнете внимание, че чувстветелността и непоносимостта към протеините на кравето мляко не е същото като лактозна непоносимост или алергия към млякото, които са по-сериозни състояния и не се израстват с времето.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори