Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-10-31 11:38:10 +0200 Бебетата реагират различно на различните храни. Какво да избягваме, докато кърмим?

Какво да избягваме, докато кърмим?

Какво да избягваме, докато кърмим? 470 900
Бебетата реагират различно на различните храни.

Редовното хранене с качествени продукти в периода на кърмене е от ключова значимост за здравето на майката и новороденото. Трябва да знаем обаче, че всяко бебе реагира различно на различните храни и това, което действа много добре на детето на най-добрата ни приятелка например, може да има съвсем друг ефект върху нашето собствено бебе. И все пак съществуват храни с по-висок риск от възникване на усложнения при консумацията им, отколкото останалите. 

 

Риба с високо съдържание на живак

Някои риби имат изключително високо съдържание на живак - токсин, който би могъл да засегне мозъка на бебето. Това не означава, че не можете да включвате по 1-2 порции риба в седмичното си меню, стига да подбирате видове, които са с по-ниско съдържание на живак - сьомга, консервирана риба тон, треска, сом, скариди.

 

Чай и кафе

Когато консумирате напитки, съдържащи кофеин, част от него попада в кърмата и по този начин стига до бебето, а това го прави напрегнато и пречи на спокойния му сън. Изберете чай от лайка или коприва - освен че са по-безопасни, ще ви помогнат да увеличите количеството на млякото и ще успокоят венците на бебето.

Алкохол

Алкохолът, попаднал в майчиното мляко, може да навреди на рзвитието на бебето и пречи на хранителните му навици и на съня. Ако все пак консумирате алкохол, изчакайте поне 2 часа, преди да накърмите детето, или изцедете мляко, преди да започнете да пиете, и го запазете за по-късно. Ограничавайте консумацията си до 1 чаша бира или вино. Ако пиете повече от това, по-добре преустановете кърменето, докато не нормализирате режима си.

 

Цитрусови плодове

Могат да причинят стомашно-чревни смущения, нервност и обриви. Заместете портокалите с ягоди и ананас. Ако все пак държите на цитрусовите плодове, сведете консумацията им до 1 чаша сок за закуска.

 

Фъстъци

Ако знаете, че някой в семейството ви е страдал от алергия от фъстъци, по-добре ги избягвайте, докато кърмите. В противен случай бебето може да получи обриви и хрипове. По-добре хапвайте бадеми и орехи.

 

Пикантни храни

Могат да направят бебето неспокойно, да го накарат да плаче неутешимо и да му причинят силен дискомфорт. Помислете за храни с понаситен и леко пикантен вкус, които обаче не предвизвикват силно загряване и изпотяване. 


 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори