Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-05-23 09:50:50 +0300 Съвременната наука отхвърля народните методи за отстраняване на паразитите от хората заради повишения риск от предаване на болести Какво да правим при ухапване от кърлеж?

Какво да правим при ухапване от кърлеж?

Какво да правим при ухапване от кърлеж? 470 900
Съвременната наука отхвърля народните методи за отстраняване на паразитите от хората заради повишения риск от предаване на болести

С обилните дъждове през летния сезон тази година се наблюдава бум на появата и съответно на ухапванията от кърлежи у нас. Лекарите сигнализират и за увеличаване на заболелите от лаймска болест.

 

Как се хваща кърлеж?

Кърлежите са кръвосмучещи паякообразни, тип акари, които обитават тревисто-храстови и горски местности и предпочитат високата влажност. Нападат гостоприемника си, ориентирайки се по топлината и излъчваната от него миризма. Впиват се с хоботче в тялото и се пускат, едва след като се напият с кръв. Този акт е различно продължителен при различните видове кърлежи. 

Защо са опасни кърлежите?

Кръвосмучещите кърлежи нападат не само хора и домашни животни, но и диви животни и дори плъхове и мишки, в някои случаи и влечуги. Поради тази причина са преносители на различни инфекциозни болести и болествотворни микроорганизми, в това число лаймска болест, марсилска, кримска, хеморагична и ку-треска, кърлежов енцефалит. 

Ухапването на кърлежа е безболезнено и често остава незабелязано. Затова винаги след разходки в природата или в паркове и градини е препоръчително да се направи щателен оглед на цялото тяло след прибиране и на другата сутрин. 

 

Какви са медицинските препоръки при ухапване на кърлеж? 

1. Правилно отстраняване на забития кърлеж
Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване.
Неправилно е и мазането на мястото на запития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза!!!
По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.

2. Насочване за хирургично сваляне при дълбоко впит кърлеж или когато при вадене на кърлежа в кожата са останали части от него
Понякога при изтеглянето кърлежът се скъсва и в кожата остава устния му апарат. Това увеличава шанса за предаване на инфекцията, затова останалата от кърлежа част трябва да се отстрани хирургически.

3. Щателна дезинфекция на кожата след сваляне на кърлежа - с йод, спирт или одеколон.

4. При възможност сваления кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване (бел. ред. В София можете да занесете кърлежа в Националния център по заразни и паразитни болести, където могат да ви информират какъв тип е кърлежът и преносител ли е на зарази). В противен случай се унищожава чрез поставяне в спирт. Много хора размачкват свалените кърлежи от животните, при което пръски от съдържимото попадат в очите и човек се разболява без да е ухапан.

5. Съвети за проследяване в продължение на 30 дни относно:

  • Локални прояви - на мястото на ухапването - зачервяване, оток, болка.
  • Общи прояви - температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото. За временно пребиваващите или живеещите в ендемични за Кримско-Конго хеморагичната треска райони - прояви на кървене от венците, хеморагични петна по кожата.

 

Предпазване от ухапване от кърлежи

  • Избягване посещението на райони с гъста растителност и висока влажност поради благоприятните условия за развитие на кърлежите. За почивка в природата да се използват утъпканите и лишени от буйна растителност места.
  • Да се носи подходящо затворено облекло - добре пристегнато около китките и глезените, в светъл цвят, с цел лесно откриване на полазилите кърлежи.
  • Използване на репеленти за кожата и перметрин за дрехите. Едни от най-ефективните репеленти (отпъждащи вещества) са: бензилбензоат, ДЕТА, дибулфталат, диметилфталат. Те се нанасят по откритата кожа. Предпазният ефект на репелентите се увеличава до 8 - 15 дни, ако горните дрехи се импрегнират с тях или с комбинацията репелент плюс синтетичен пиретроид (перметрин). Накиснатите дрехи се оставят да изсъхнат и след 24 часа се обличат. Репелентите отблъскват кърлежите, а при контакт перметринът ги убива. Не се препоръчва нанасяне на перметрин директно върху кожата.
  • Ежедневен оглед за впити кърлежи, с цел недопускане на продължителен престой върху тялото. Това е най-важният момент в неспецифичната профилактика на кърлежопреносимите заболявания.Особено внимание трябва да се обръща на "предпочитаните" от кърлежите места - окосмената част на главата (особено при деца), по корема, под мишниците, в слабините, в гънките зад коляното, под мамилите.
  • Наложителен е и оглед на домашните кучета и носенето на противопаразитни каишки.
  • Редовно почистване на падналите клони и гниещите листа, окосяване на тревата и ограничаване достъпът на животни в тревните площи на населените места.

 

Източник: http://www.riokoz-vt.com/kyrleg.htm

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори