Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-02-08 10:00:14 +0200 Кошмарите са обичайно явление сред малките деца. Какво да правите, ако детето ви сънува кошмари

Какво да правите, ако детето ви сънува кошмари

Какво да правите, ако детето ви сънува кошмари 470 900
Кошмарите са обичайно явление сред малките деца.

Но за родителите е притеснително, а понякога и изтощително, ако често детето е силно разстроено и има нужда от утеха в късните часове на нощта. Не се притеснявайте, има полезни практики, които ще помогнат на цялото семейство да се наслади на здрав и спокоен сън.

  1. Не омаловажавайте страха на детето си

Ако детето ви постоянно се събужда от лош сън, вероятно има някаква форма на травма, която му влияе на подсъзнателно ниво. Първосигналният отговор на родителя обикновено е: „Това беше просто кошмар, връщай се в леглото“, но по-добрият начин да помогнете на детето си да се справи с изпитанието е дапроявите разбиране и да проведете търпелив разговор с него. Попитайте какво го е изплашило. Успокойте засилените му емоции. Напомнете му, че макар сънят да изглеждаше реален, всичко е наред и то се намира в безопасност. Търпеливата дискусия и това, че показвате разбиране и съпричастност в неприятния момент, през който преминава, ще успокоят детето много по-бързо и ефективно.

  1. Заменете страховития образ от кошмара с положителен такъв

Понякога причината детето ви да се страхува може да се дължи на нещо на пръв поглед съвсем безобидно като сцена от страшен филм или някоя по-рязка реплика от учителките в детската градина. Запомнете, че е важно да предпазвате малкото дете от предавания, които показват сцени на насилие и жестокост. Но ако все пак ситуацията е такава, опитайте да превърнете мрачните спомени в положителни.

Например, малчуганът е гледал филм, в който има чудовища, и сега не успява да заспи нощем. Обяснете, че чудовищата не са истински или дори заедно измислете фраза или песничка, които да му помогнат да се почувства смел, силен и защитен от тези чудовища. Работете с детето си, за да пренапишете разигралата се в съня история като осигурите щастлив край.

  1. Помогнете на детето си да се изправи срещу страховете си

Обратното на това да сте свръхпротективни е умението да научите детето си да възприема и да свиква със заобикалящата го среда. Например, ако дъщеричката ви се страхува да поглежда куклата си през нощта, защото очите ѝ са постоянно отворени и я наблюдават в тъмното, позволете ѝ да гледа куклата по-често през деня и дори преди лягане, за да може да осъзнае, че куклата не е страшна и не е нищо повече от играчка. Отново думите за успокоение са ключови, за да постигнете успех и, за да разбере детето, че играчката няма да му навреди.

  1. Организирайте редовен график на лягане

Ако създадете на детето си рутина за процеса на лягане и ставане, това може да намали вероятността то да сънува кошмари. Проучванията показват, че нередовните навици за сън и липсата на сън могат да ви изложат на риск от лоши сънища.

  1. Внесете положителна енергия преди лягане

Когато детето е отпуснато, е по-лесно да заспи по-дълбоко. За да му помогнете да се успокои премахнете всички шумни, страшни и превъзбуждащи занимания 30 минути преди часа за лягане. Пуснете успокояваща музика, разкажете или прочетете приказка с щастлив завършек, поиграйте някоя игра заедно. Тези дейности позволяват на детето ви да отпусне ума и тялото си преди да заспи.

  1. Не се притеснявайте да потърсите професионална помощ.

Въпреки че има редица превантивни мерки за справяне със ситуациите, в които детето ви сънува кошмари, е важно да прецените кога е настъпил моментът да се намеси специалист. Кошмарите се появят често при деца, които имат проблеми с психичното здраве, подложени са на тормоз или са били свидетели на травматични събития. За безопасността на детето и за спокойствието на родителите, консултация със семейния лекар или психолог е най-подходящото решение.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори