Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-07-29 14:24:27 +0300 След припадък се препоръчва детето да бъде прегледано от лекар, независимо колко незначителна може да ни се струва причината. Какво може да причини припадък у децата?

Какво може да причини припадък у децата?

Какво може да причини припадък у децата? 470 900
След припадък се препоръчва детето да бъде прегледано от лекар, независимо колко незначителна може да ни се струва причината.

Основни причини за внезапните детски припадъци без съпътстващо заболяване са дехидратацията, ниската кръвна захар, топлинният удар, стресът и недостигът на желязо.

 

Дехидратация (обезводняване)
Дехидратираният човек може да припадне, тъй като кръвното му налягане спада опасно. Децата се обезводняват особено лесно, особено по време на игра през лятото. Стомашните вируси, съпроводени от деария и повръщане също могат да причинят дехидратация на организма и електролитен дисбаланс, затова не допускайте прекомерно обезводняване с летните вируси.

 

Ниска кръвна захар
Много пъти децата може да не искат да ядат, да забравят да ядат или да ядат нещо много малко с ниска хранителна стойност. Това означава, че постепенно нивото на кръвната захар ще спадне и това може да доведе до внезапен припадък.

 

Топлинен удар
Случва се при възрастни, очевидно може да се случи и при деца. През летните месеци и особено през горещото следобедно време е много важно да се уверите, че детето ви е на сянка, прохладно  му е и е редовно хидратирано.

 

Стрес
Понякога, когато децата са много развълнувани или уплашени, реакцията на организма им е толкова интензивна, че настъпва главозамайване. В много екстремни случаи това може да доведе до припадък. Помогнете им да се отпуснат и отново да дишат нормално и бавно през носа.

 

Липса на желязо (желязодефицитна анемия)
Децата, които не получават достатъчно желязо с храната си или консумират повече от нормалните количества краве мляко, са изложени на повишен риск от дефицит на желязо, което може да причини замайване, умора и дори припадък. Желязодефицитната анемия се открива чрез кръвен тест.

 

Ако детете ви получи припадък, удари се (или е ударено) по главата или припадъкът е проява на съпътстващо заболяване - задължително направете консултация с личния му лекар и с невролог.

 

Коментари

Neutral avatar

Нашите спонсори

Нашите партньори