Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-08-15 09:51:13 +0300 Дори небрежно изпуснатите реплики дават силно отражение. Какво никога да не казваме на детето си?

Какво никога да не казваме на детето си?

Какво никога да не казваме на детето си? 470 900
Дори небрежно изпуснатите реплики дават силно отражение.

Семейният терапевт Светлана Меркулова вярва, че дори една небрежно изпусната реплика може да има изключително силно негативно отражение върху детското съзнание. Затова е изключително важно да подбираме думите си много внимателно, а понякога дори да избягваме напълно определени изрази:

„Когато бях на твоите години, се справях страхотно“

От раждането до навършване на около 6-годишна възраст майката и бащата са буквално богове в представите на детето. Те му помагат да изгради отношението си към заобикалящия го свят. Има определени фрази, които създават усещането за състезание между детето и родителите му: „Никога няма да ме догониш! Каквото и да правиш, аз съм по-добър!“.

Има голяма вероятност децата, чувайки подобни изрази, да растат в непрекъснато старание да са „добри, колкото родителите си“. Разбира се, от друга страна, такива думи могат също така да ги мотивират да постигат целите си. Но проблемът е, че те ще дават всичко от себе си да направят нещо определено, но не, защото те самите го желаят, а за да впечатлят родителите си и да им докажат нещо. Когато тези деца станат възрастни хора, обикновено никога не са удовлетворени от нещата, които постигат, и щастието им зависи от родителското одобрение.

„Малката ми маймунка, малкото ми зайче и т.н.“

В момента, в който започнете да наричате по подобен начин детето си, вие вече сте на път да го превърнете от човешки индивид в предмет, в играчка, с които можете да боравите, както сметнете за добре. В началото на житейския си път детето възприема буквално всичко, което казвате, без да го подлага под съмнение. Дори да го наречете с лошо име, ако то го чува достатъчно често, ще започне да го повтаря и да се олицетворява с него. Така че внимавайте как се обръщате към него. Много по-добре е да използвате истинското име на детето и да добавяте към него някакъв сладък прякор. Истинското име на детето е начинът, по който то се представя пред света, и чрез него то осъзнава, че е индивид, който е ценен за обществото.

„Същият си като майка ти/баща ти“

Ако кажете това в момент на яд, това е сигурен знак, че не сте щастливи във връзката си и използвате детето си, за да демонстрирате гнева си към партньора. И тъй като нямате достатъчна смелост да поставите открито проблемите, се опитвате да говорите с половинката си чрез комуникацията ви с детето. Разбира се, всичко това е натоварено с изключително силна негативна емоция, която остава в съзнанието за дълго. Ако майката каже на хлапето си: „Инатлив си като баща си!“, това означава, че тя не може да понася начина, по който съпругът й никога не се съгласява да направи нещо, което е поискала от него. Детето превежда думите й така: „Не искам да съм като тате, той е инатлив и лош“. Така то се чувства длъжно да живее с тези негативни мисли, когато те са проектирани върху него от един от двамата родители.

 

Източник: brightside.me

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори