Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-02-16 14:08:22 +0200 Около 85 процента от бременните жени се чувстват уморени и отпаднали по време на първия триместър. Какво означава сутрешното гадене за развитието на бременността?

Какво означава сутрешното гадене за развитието на бременността?

Какво означава сутрешното гадене за развитието на бременността? 470 900
Около 85 процента от бременните жени се чувстват уморени и отпаднали по време на първия триместър.

Сутрешното гадене, което всъщност може да се прояви по всяко време на денонощието, е типично за първите три месеца от бременността и може да бъде много изтощително и неприятно за някои жени. Според проучване, публикувано в  списание "Journal of Reproductive Toxicology", наличието на сутрешно гадене обаче е позитивен показател за бременността и бебето.

Специалистите са изследвали над 850 000 бременни жени, взели участие в проучването. Резултатите показват, че бременните жени, които са имали гадене и повръщане, са имали по-малко спонтанни аборти и раждат по-здрави бебета. Само при 6,4% от изследваните жени е настъпило преждевременно раждане, в сравнение с 9,5% от жените, които не са имали сутрешно гадене.

Сутрешното неразположение се дължи на бързо увеличаване на хормона на човешкия хорион гонадотропин, който се освобождава от плацентата през първия триместър. В случай, че си бременна и нямаш симптоми на сутрешно гадене, не се безпокой. Всъщност, браво на теб!

Тежкото сутрешно гадене (хипермезис гравидарум, лат. hyperemesis gravidarum) може да доведе до промяна в качеството и начина на живот на бременната. Острата форма на гадене и повръщане може и да се окаже наследствена, защото се среща по-често при жени, чиито майки, баби, лели също са страдали от него по време на своите бременности. Затова ако гаденето и повръщането не са те подминали и караш деня си основно на вода и сухари, не забравяй - целият този дискомофрт си заслужава и е за добро! 

Не забравяй да информираш следящия те лекар или акушер-гинеколог за симптомите на сутрешното ти гадене, особено ако са по-тежки.

 


Можеш да облекчиш част от симптомите на сутрешното гадене по някой от следните начини:

  • Хапвай малки порции по няколко пъти на ден,
  • Пий много вода,
  • Похапвай захаросан джинджифил или ментови бонбони,
  • Пробвай да смениш пренаталните витамини (ако пиеш такива),
  • Хапвай сухари,
  • Почивай си колкото можеш повече.

 

Източник: parenting.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори