Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-12-10 17:16:17 +0200 При бозайниците и хората ухото естествено произвежда восъчна субстанция, наречена "церумен", която често наричаме ушна кал. Какво причинява натрупването на ушна кал при бебетата и как да се справим с това състояние?

Какво причинява натрупването на ушна кал при бебетата и как да се справим с това състояние?

Какво причинява натрупването на ушна кал при бебетата и как да се справим с това състояние? 470 900
При бозайниците и хората ухото естествено произвежда восъчна субстанция, наречена "церумен", която често наричаме ушна кал.

Почистването или изчистването на ушна кал за възрастни и деца е по-лесно в сравнение с почистването на ушна кал в бебета, тъй като ушния канал е деликатен и трябва да се работи грижливо. Това означава, че прекомерното образуване на ушна кал води до необходимост от почистването ѝ, което може да бъде предизвикателство. И така, как да държим ухото на бебето чисто от ушна кал?

 

Защо бебето има ушна кал?

Обикновено ушната кал се произвежда от външния ушен канал, който се намира между ушната лъжица и тъпанчето на средното ухо. Тя може да изглежда като ненужен биологичен отпадък, но има своите употреби. Някои от тях са споменати тук :

  • Хидроизолира ушния канал
  • Действа като лепкав капан за прах и насекоми
  • Смазва ушния канал за предотвратяване на дразнене
  • Ушната кал е направен от съединения, които имат антибактериални и противогъбични свойства

 

Може ли ушната кал да причини проблеми за бебето?

Да, но само когато стане прекалено много и се втвърди. Ушната кал постепенно се придвижва до отвора на ухото и се хвърля в малки количества. Къпането обикновено е достатъчно, за да размекне восъкоподобната структура и да я изведе от ухото. Но в някои случаи втвърдената ушна кал, която седи твърде дълбоко в ушния канал, може да създаде проблеми за бебето.

 

Какво причинява натрупването на ушна кал при бебетата?

Няма само една конкретна причина за натрупване на ушна кал при бебетата. Следните фактори обаче допринасят за наличието на проблеми с ушите:

  • Често използване на клечки за уши: Клечките за уши, независимо от формата си, не са подходящи за премахване на ушната кал, а медицинските експерти препоръчват да не се използват. Възможно е клечките за уши да вкарат ушната кал дълбоко в ушния канал, което я кара да се забие и втвърди.
  • Слагане на предмети в ушния канал: Поставянето на предмети в ушния канал на бебето вкарва по-дълбоко ушната кал.
  • Често ровичкане с пръсти в ушния канал: Ушния канал на бебето е тесен и малък. Поставянето на пръст в него често може също да вкара ушната кал вътре. Затова никога не използвайте пръста си, за да почиствате ухото на бебето и обезкуражавайте бебето да си играе с ушите.
  • Увеличена секреция на ушна кал: Около 5% от децата страдат от състояние на увеличена секреция на ушна кал, което може да доведе до повече натрупване на повече церумен, отколкото ухото може да отдели естествено.

Секрецията на ушна кал може да изглежда като тривиално нещо, но при кърмачетата и малките деца могат да се появят някои симптоми на проблем със секрета.

 

Какви са симптомите на прекомерното натрупване на ушна кал при бебетата?

Натрупването на ушна кал в ухото може да доведе до някои симптоми, сред които:

  • Бебето ще търка или ще издърпа ухото по-често от обикновено.
  • По-големите бебета и малки деца могат да посочат, че нещо не е наред с тях. Ушната кал може да се втвърди и да предизвика усещане за нещо, което е залепено в ушния канал.
  • Слоят от ушна кал може да създаде проблеми в ушния канал, причинявайки затруднения със слуха.
  • Ако натрупването на секрета е твърде много, може дори да забележите, че от ушния канал на бебето излизат малки топченца  втърдена кал.
  • Тежките симптоми включват болка, раздразнение и понякога дори замайване.

Заведете бебето си на лекар, ако забележите някой от тези симптоми. Прекомерната ушна кал може да увеличи натиска върху тъпанчето, причинявайки допълнителни усложнения.

 

Как се премахва ушна кал в бебетата?

Лекарят ще използва следните методи, за да се освободи от излишното количество секрет в ухото.

  • Капки за уши, които трябва да прилагате най-малко веднъж на ден, за да омекотите ушната кал и да я разлеете. Броят на капките и продължителността на лечението зависи от степента на натрупване на ушна кал. Ще трябва да накарате бебето да легне, да обърнете засегнатото ухо нагоре и да сложите капките внимателно според инструкциите.Задръжте бебето легнало за няколко минути, преди да го оставите да се изправи. Омекналата ушна кал ще падне сама по себе си и не трябва да се подсилва с пръст или памук. Обикновено капките за омекотяване на ушна кал се предлагат и без рецепта, но никога не трябва да ги употребявате за деца на възраст под шест години, освен ако не са предписани или препоръчани от лекаря.
  • Ръчно отстраняване на ушна кал може да е необходимо, ако ушната кал е упорита. УНГ (уши-нос-гърло) специалистите разполагат със специализиран набор от инструменти за безопасно извличане на ушната кал ръчно. Ако бебето вече е имало инфекция в ушния канал, лекарят може да предпише антибиотик след процедурата за отстраняване на секрета.

 

Как да почистваме ушната кал на бебето?

В идеалния случай ушната кал не изисква допълнително отстраняване. Но ако секретът се наслоява и втърдява, най-добре се посъветвайте с лекаря на детето или УНГ специалист за това какви мерки да предприемете.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори