Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-02-18 10:53:50 +0200 Стриите обикновено се появяват като снопчета от успоредни линии върху кожата ти. Тези линии са с различен цвят и текстура от нормалната ти кожа и варират от лилаво през ярко розово до светло сиво. Какво причинява стриите по кожата и как да се справим с тях?

Какво причинява стриите по кожата и как да се справим с тях?

Какво причинява стриите по кожата и как да се справим с тях? 470 900
Стриите обикновено се появяват като снопчета от успоредни линии върху кожата ти. Тези линии са с различен цвят и текстура от нормалната ти кожа и варират от лилаво през ярко розово до светло сиво.

Когато докоснеш стриите може да почувстваш лека вдлъбнатина или набраздяване по кожата си, подобно на кожни белези. Понякога стриите предизвикват сърбеж или болка.

Белезникавите набраздявания най-често се появяват по време на или след бременност, както и след рязка промяна в теглото. Подрастващите също са склонни към стрии, защото растежът им е в пика си. Стриите не са опасни и е възможно да изчезнат след време. 

Стриите се появяват почти навсякъде, но най-често могат да бъдат открити по стомаха, гърдите, горната част на ръцете, бедрата и задните части.

 

Какво причинява стриите?

Те са резултат от разтягане на кожата и повишаване на кортизола в твоя организъм. Кортизолът е хормон, произвеждан от надбъбречните ти жлези. Въпреки това, прекалено много от този хормон може да накара кожата ти да загуби еластичност си.

Стриите са често срещани при определени обстоятелства:

  • По време на бременност, тъй като кожата се разпъва и разтяга по много и различни начини, за да направи място на развиващото се бебе;
  • При рязко наддаване или отслабване;
  • При бърз растеж при тийнейджърите;
  • Кортикостероидните кремове, лосиони и хапчета могат да причинят стрии, защото намаляват способността на кожата да се разтяга;
  • Синдром на Кушинг, синдром на Марфан, синдром на Елерс-Данлос и други нарушения на надбъбречните жлези могат да причинят стрии, защото увеличават количеството на кортизола в тялото;

 

Застрашена ли си от развиването на стрии?

Ако спадаш към някоя от следните категории съществува по-голям риск от появата  на стрии:

  • Жена си;
  • Имаш по-бледа кожа;
  • Други членове от семейството ти имат стрии;
  • Бременна си;
  • Имаш наднормено тегло;
  • Драстично си свалила или качила тегло;
  • Използваш кортикостероидни медикаменти.

 

Какъв тип медицинско лечение е подходящо при наличието на стрии?

Стриите често избледняват с времето. Ако не искаш да чакаш, има лечения, които могат да подобрят външния ти вид. Въпреки това, никакво лечение не може да накара стриите да изчезнат напълно. Овлажняване на кожата помага за облекчаване на сърбежа при стрии и подобрява еластичността й.

 

Възможно ли е да предотвратиш появата на стрии?

Няма начин да предотвратиш напълно стрии, дори ако редовно използваш лосиони и кремове. Въпреки това, поддържането на теглото в здравословно състояние, с редовно хранене и спортуване, може да ти помогне да предотвратиш появата на стрии, причинени от внезапно наддаване или загуба на тегло.

Наддаването на тегло по време на бременност е здравословно за теб и бебето ти, но се консултирай с лекар в какви граници и с какъв темп е нормално покачването на килограми.

Важно! Ако си бременна или кърмиш, консултирай се с лекаря си, преди да пристъпиш към лечение на стрии. Някои продукти съдържат съставки като ретинол (витамин А палмитат), които могат да навредят на твоето бебе.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори