Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-09-10 14:23:44 +0300 Кошмарите са лоши сънища, които могат да накарат децата да се събудят обзети от чувство на страх и безпокойство. Какво са кошмарите при децата?

Какво са кошмарите при децата?

Какво са кошмарите при децата? 470 900
Кошмарите са лоши сънища, които могат да накарат децата да се събудят обзети от чувство на страх и безпокойство.

Нормално е децата да сънуват кошмари за:

  • реалистични опасности като агресивни кучета, паяци или други животни, които са им направили силно впечатление;
  • въображаеми страхове като чудовища;
  • тревожни събития, които са видели или преживели;

В зависимост от езиковите си способности децата понякога могат да ви разкажат подробно за лошите си сънища.

Кошмарите обикновено се случват през втората половина на нощта, когато детето ви спи леко и сънува. Някои по-малки деца ще изпитат трудност да заспят повторно след кошмар.

Кошмарите са обичайни при деца от всички възрасти, но най-често при децата на около 10 години.

 

Как да се справим с кошмарите?

Децата често се събуждат разплакани и разстроени след кошмар. Малките деца трудно правят разлика между сънищата и реалността. Когато пораснат, те ще осъзнаят, че сънят е просто сън и не се случва наистина. Но в невръстна възраст все още се нуждаят от вашето успокоение и утеха.

 

Ето няколко идеи какво да правите, когато детето ви се сблъска с ужасяващия свят на кошмарите:

  • Ако детето ви се събуди поради или по време на кошмар, обяснете, че това е бил лош сън. Уверете го, че всичко е наред и че е в безопасност. Целувките и гушкането ще му помогнат да се успокои отново.
  • Нека детето ви знае, че е нормално да се страхува след кошмар. Избягвайте да омаловажавате страха му или да му казвате, че е глупаво, защото кошмарите са много реално преживяване за децата.
  • Ако детето ви е сънувало чудовища, обяснете, че чудовищата са само измислени. Обяснете, че да, измислените неща са страшни, но те не могат наистина да наранят децата.
  • Бъдете търпеливи, ако детето ви говори за кошмарите си на следващия ден. Вслушайте се в притесненията му – не ги пренебрегвайте и не ги омаловажавайте. До обсъдите спокойно заедно лошия сън ще намали емоционалното му влияние над детето ви. Но ако изглежда, че детето е забравило за кошмара си, най-добре не повдигайте въпроса.
  • Когато детето ви порасне достатъчно, насърчете го да мисли за кошмарите си като за нещо, с което е способно да се справи самостоятелно. Окуражавайте го, хвалете го – например: „Не се нуждаеше от мен дълго след неприятния си сън снощи. Успя да се справиш наистина добре сам/а.“

 

Опитайте тези идеи, ако детето ви има много кошмари или сънува едно и също нещо отново и отново:

  • Разпитайте внимателно детето си за отношенията му с други деца, дали е гледало телевизионни предавания, играло компютърни игри или му се е случило нещо различно през деня. По този начин ще помогнете на детето си да избегне преживявания, които биха могли да предизвикат кошмарите.
  • Помогнете на детето си да промени повтарящия се сън. Например, ако кошмарът често включва страшен извънземен, предположете, че детето ви има магическа пръчка насън, с която кара извънземното да изчезне. Насърчете детето си да измисли идеи как да бъде герой в съня си. Вашето дете може да обмисли тези идеи в ума си през деня и те да останат в подсъзнанието му.
  • Уверете се, че детето ви спи достатъчно и редовно.
  • Ако детето ви е предразположено към тревожност или стрес, помислете как можете да му помогнете да се отпусне преди лягане.

Добра идея е да потърсите професионален съвет, ако детето ви не престава да сънува кошмари и изпитва силна тревожност през деня.

Също така потърсете професионална помощ, ако детето ви има кошмари, след като е преживяло травматично събитие – например природно бедствие като пожар, автомобилна катастрофа, блокиране на училище и т.н.

 

Каква е причината за появата на кошмарите?

Понякога кошмарите са нормални. Не е нужно да се притеснявате.

Децата с ярко въображение е вероятно да сънуват кошмари по-често от другите деца. Отново не е нужно да се притеснявате.

Но ако детето ви има повтарящ се кошмар или особено лоши сънища, това може да е сигнал, че е преживяло някакъв стрес или травматично събитие през деня. Това може да е причина за повишена тревожност и кошмари седмици или дори месеци след случката.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори