Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-07-19 11:15:24 +0300 Цитомегаловирусът (CMV) е често срещан вирус, който обикновено е безвреден. Възможно е да причини проблеми при бебетата, ако се заразите по време на бременност (цитомегалия). Какво трябва да знае бременната жена за цитомегаловируса (CMV)

Какво трябва да знае бременната жена за цитомегаловируса (CMV)

Какво трябва да знае бременната жена за цитомегаловируса (CMV) 470 900
Цитомегаловирусът (CMV) е често срещан вирус, който обикновено е безвреден.  Възможно е да причини проблеми при бебетата, ако се заразите по време на бременност (цитомегалия).

Какво представлява цитомегаловирусът (CMV)?

Цитомегаловирусът принадлежи към семейството на херпесните вируси (като тези, които причиняват познатите ни херпес и варицела). След като се заразите с цитомегаловирус, той остава в тялото до края на живота ви. Вашата имунна система обикновено контролира вируса и повечето хора не осъзнават, че го имат.

Но цитомегаловирусът може да причини сериозни здравословни проблеми при някои бебета, които са изложени на вируса преди раждането, и при хора, които имат отслабена имунна система.

 

Симптоми на цитомегаловирус (CMV)

Цитомегаловирусът обикновено няма силно изразени симптоми. При някои хора при първоначалното заразяване се проявяват грипоподобни симптоми, включително:

  • висока температура;
  • болки в мускулите;
  • умора;
  • кожен обрив;
  • гадене;
  • възпалено гърло;
  • подути лимфни възли

Ако проявите симптоми, те обикновено се подобряват без лечение в рамките на около 3 седмици.

 

Консултирайте се с личен лекар, ако сте бременна и имате грипоподобни симптоми. Той ще ви насрочи преглед и изследвания, за да установи дали сте заразени с цитомегаловирус.

 

Как се разпространява цитомегаловирусът (CMV)?

Цитомегаловирусът се разпространява главно чрез близък контакт с индивид, който вече е негов носител. Може да се предаде чрез сексуален контакт и контакт с други телесни течности, включително слюнка, кръв, кърма, сълзи, урина и изпражнения.

Цитомегаловирусът се предава само когато е „активен“. Вирусът е активен при първоначалното заразяване, в случите, в които се реактивира заради отслабена имунна система или ако сте се заразили повторно с различен щам.

Бременните жени могат да предадат „активна“ цитомегаловирусна инфекция на плода. Такъв тип инфектиране се нарича вродена цитомегаловирусна инфекция (цитомегалия).

 

Лечение на цитомегаловирус (CMV)

Ако цитомегаловирусът не причинява симптоми, вие или вашето бебе може да не се нуждаете от лечение.

Понастоящем няма лечение за цитомегаловирус по време на бременност, но в повечето случаи вирусът не създава никакви проблеми за вашето бебе.

Антивирусни медикаменти могат да бъдат използвани за лечение на:

  • бебета с диагноза цитомегалия след раждането им;
  • хора с отслабена имунна система;
  • хора, които имат трансплантация на стволови клетки;

Лечението отслабва вируса и намалява вероятността от сериозни проблеми, но не унищожава цитомегаловирусната инфекция изцяло.

Бебетата, родени с цитомегалия, преминават през изследвания на бъбреците, черния дроб, мозъка, очите и слуха, и редовни контролни прегледи, докато навършат 5 години.

 

Как да намалим шанса за заразяване с цитомегаловирус (CMV) по време на бременност?

Превантивните мерки по време на бременност, особено, ако вече имате едно дете, включват:

  • старателно измиване на ръцете със сапун и вода, особено след смяна на пелени, хранене на малки деца или избърсване на носа;
  • редовно измиване на играчки или други предмети, върху които може да има слюнка или урина на деца;
  • избягвайте да споделяте храна, прибори за хранене и чаши, както и да слагате бибероната на детето в устата си.

 

До момента не е създадена ваксина за цитомегаловируса. 

 

Материалът е адаптиран от: https://www.nhs.uk/

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори