Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-08-25 12:27:37 +0300 Грижата за себе си и здравето ни е от особено значение, когато създаваме семейство. Как витамин D влияе на плодовитостта (фертилитета)?

Как витамин D влияе на плодовитостта (фертилитета)?

Как витамин D влияе на плодовитостта (фертилитета)? 470 900
Грижата за себе си и здравето ни е от особено значение, когато създаваме семейство.

Без значение по какъв път към родителството поемаме, е важно да се уверим, че сме в най-добрата форма, в която можем да бъдем, и да се справим със собствените си здравословни проблеми, за да бъдем „готови за бременност“ или „готови за родители“. Това е особено вярно, ако ни помага да заченем!

Една област на фокус, която е полезно да се разгледа, е диетата и храненето. Витамин D е хранителен елемент, който понякога се пренебрегва, но както ще видите по-долу, той може да бъде ключов инструмент, когато става въпрос за репродуктивно здраве, и който допринася да се чувствате добре, благоприятства зачеването и много различни аспекти на нашето физическо състояние. Нека разгледаме защо има смисъл да се уверите, че получавате достатъчно витамин D.

 

Какви ползи ни носи витамин D?

Витамин D е необходим за общото здраве и за поддържане на здрави кости. Той регулира калция в кръвта, костите и поддържа мускулите ви и позволява на мозъка и тялото да комуникират помежду си чрез нервите ви. Той също така помага на имунната ви система да се бори с бактерии и вируси. Витамин D също може да помогне при зачеването, но е от съществено значение за здравословна бременност.

Липсата на необходимия витамин D също може да повлияе негативно на бременността. Това може да увеличи риска от анемия и прееклампсия, което може да доведе до спешно раждане с цезарово сечение. Витамин D е един от най-добрите хранителни вещества, които подпомагат растежа и развитието на бебето по време на бременността, като му дават това, от което се нуждае, за да развие здрави кости и зъби.

 

Къде мога да го намеря?

В идеалния случай всеки би усвоявал витамин D от слънцето, но това зависи не само от това къде живеете, но и от кой сезон е. Синтезът на витамин D се случва при определен градус на падане на слънчевите лъчи, затова организмът ни може да го произвежда и усвоява само от април до октомври в средата на деня (ориентировъчно между 11ч и 15ч (3), като тези часове варират в по-широк диапазон през летните месеци). Витамин D може да се намери в някои храни като черен дроб, риба, сирене и жълтъци, но може да се приема и под формата на добавка. Не трябва обаче да приемате никакви витамини, без да говорите с вашия лекар и да получите точно препоръчителното количество.

 

Симптоми на липса на витамин D

Ако прекарвате повечето от деня на закрито, живеете на място, където денят е къс, в менюто ви преобладават нездравословни храни или пък липсват храни, богати на витамин D, като риба или млечни продукти, то тогава може да страдате от недостиг на витамин D. Мнозина не получават достатъчно излагане на слънце, за да поддържат нормално ниво на витамин D през цялата година. Малко храни са естествено богати на витамин D, така че също е трудно да получите достатъчно витамин D единствено от това, с което се храните. Честите симптоми на дефицит на витамин D са:

  • Косопад или дори алопеция (оплешивяване)
  • Разболявате се често и лесно
  • Страдате от депресия
  • Порязванията отнемат по-дълго от обичайното, за да зараснат
  • Чувствате се уморени или изтощени често
  • Имате проблеми със стомаха
  • Имате болки в гърба и костите
  • Страдате от болки или спазми в мускулите

 

Как витамин D влияе върху плодовитостта?

През 2012 г. проучване (1) на Fondazione Ca 'Granda откри, че жените с достатъчно високи нива на витамин D имат почти два пъти по-висок шанс да забременеят в сравнение с тези, които са имали понижени нива (дефицит) на витамин D. Друго проучване (2) сочи, че жените с нормално ниво на витамин D имат 4 пъти по-висок шанс да забременеят чрез инвитро в сравнение с тези, които имат ниски нива на витамин D.

 

Подобрява ли витамин D качеството на яйцеклетките?

Някои проучвания показват, че по-ниските нива на витамин D са свързани с ниски нива на AMH (антимюлеров хормон), синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ) и миома на матката. Витамин D подпомага производството на антимюлеровия хормон, който е мярката за яйчниковия резерв на жената. Увеличаването на приема на витамин D може потенциално да подобри качеството на яйцеклетките, което би повишило шансовете ви да забременеете.

 

Влияе ли дефицитът на витамин D на сперматозоидите?

Витамин D е фактор, когато става въпрос за мъжката плодовитост. Изследванията показват, че това може да повлияе на нивата на тестостерон при мъжете и подобно на качеството на яйцеклетките на жената, може да повлияе на качеството на неговата сперма. В проучване от 2017 г. на Европейското дружество по ендокринология има доказателства, че приемането на добавки с витамин D може да подобри качеството на спермата и плодовитостта и може да бъде от полза за двойки, подложени на инвитро процедури.

 

Витамин D и неизяснен инфертилитет

Инфертилитетът или безплодието е медицинско състояние, което засяга вашата репродуктивна система и може да попречи на способността за зачеване. „Неизяснен“ е инфертилитетът, когато не може да се определи ясна причина за безплодие.

Когато не е ясно каква е вашата диагноза, вие и вашият лекар трябва да обсъдите няколко варианта. Тъй като, както можете да видите, има многобройни проучвания, показващи, че витамин D не само може да повлияе както на мъжката, така и на женската плодовитост, си струва да се изследвате заедно с партньора си, за да проверите нивата на витамин D във вашия организъм.

Независимо дали смятате, че може да имате дефицит на витамин D или не, да поговорите с репродуктивен ендокринолог за вашите проблеми с плодовитостта и общото здравословно състояние винаги е добра идея.

 

Източници:

1. Vitamin D Deficiency and Infertility: Insights From in vitro Fertilization Cycles

2. Correlation between follicular fluid 25-OH vitamin D and assisted reproductive outcomes

3. How to get vitamin D from sunlight

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори