Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-08-13 13:41:25 +0300 Емилия Илиева-Крайнова е известна като лицето на ненасилствената комуникацията (ННК) в България. Как да въведем правила в отношенията си с децата и какви да са те, за да подкрепят и деца, и родители

Как да въведем правила в отношенията си с децата и какви да са те, за да подкрепят и деца, и родители

Как да въведем правила в отношенията си с децата и какви да са те, за да подкрепят и деца, и родители 470 900
Статия на Академия за родители
Емилия Илиева-Крайнова е известна като лицето на ненасилствената комуникацията (ННК) в България.

Тя е един от първите обучители по ННК за България и основният, който през последните 8 години, след като създава Communication Academy, системно развива както популярността на метода в страната, така и екипи от хора, които да го прилагат и преподават. Създател е на ФБ групата Емпатичните майки и татковци като пространство за емоционална подкрепа на родители в посока възпитание и отглеждане на деца с емпатия и съпричастност. Майка е на Айя.

 

За или против правилата сте вие? Има родители и от двата лагера. Най-ценното при всички случаи е да открием златната среда, в която има не толкова самоцелни правила, колкото разбиране за различните типове детски поведения.

 

Когато едно дете прави нещо, което не ни харесва, то не го прави, за да ни ядоса. Децата знаят правилата, но ги нарушават, защото за тях е по-важно да удовлетворят някоя своя потребност, а не толкова да проявят съдействие спрямо нещо, което например мама изисква от тях. Когато ние се позоваваме на абстрактно правило, дори то да е замислено с най-добри чувства и намерения, за детето това означава, че ние не разбираме неговите чувства, емоции и потребности.

 

Нека си го кажем честно. Въвеждаме правила за децата, за да си улесним живота като родители и учители. Но децата не са дошли тук, за да ни улесняват живота. Дошли са, за да откриват живота, за да изследват, за да се справят с всичко това, което е ново за тях. И трябва да имат пространство, за да изразяват себе си.

 

Кои правила подкрепят само нас като родители и какво да правим с тях? Защо се стига до бунт при децата? Как да формулираме правилата по начин, който да подкрепя и децата ни, и нас? Как да успяваме да заявяваме и своите собствени граници? Отговори на тези и други въпроси, както и примери ще откриете в лекцията на Емилия Илиева-Крайнова:

 

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори