Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-09-26 14:57:01 +0300 Петя Йорданова е завършила социология и психология в Германия, Университета във Вюрцбург. Специализира Психология на развитието пак там. Как да възпитаваме отговорни деца?

Как да възпитаваме отговорни деца?

Как да възпитаваме отговорни деца? 470 900
Статия на Академия за родители
Петя Йорданова е завършила социология и психология в Германия, Университета във Вюрцбург. Специализира Психология на развитието пак там.

През 2007 г. започва работа с деца и младежи от аутистичния спектър в единствения специализиран за това общински център в София. Професионалните й интереси винаги са били в областта на ранното детско развитие, нарушенията и превенцията. Обучава се за психодрама терапевт. През 2014 г. се ражда нейният син, а с него и Център за детско развитие „Ние, децата“, където Петя работи с деца и родители.

 

 

„Съзнание за дълг, за поет ангажимент, за изпълнение на задължение.“ Това откриваме в тълковния речник при думата „отговорност“. Тази дума обаче се оказва доста благодатна почва за конотативно нюансиране – „отговорен“ за различните хора се свързва с различни действия.

 

Всеки родител иска детето му да е отговорна личност. Да си пише домашните, да си подрежда стаята, да следва инструкции, да помага в домакинството и т.н. Всичко това може да е налице, но същевременно детето да взима безотговорни решения.

 

Отговорността на детето е пряко зависима от родителската отговорност, от родителския модел и от реакциите на родителя. Чувството за отговорност у децата започва да се формира от отношението и умението на родителя. Отношението е желанието да позволим на децата си да чувстват това, което чувстват. Умението е способността да демонстрираме на децата си приемливите начини за справяне с тези чувства.

 

Как връзката между бурните детски емоции и начина, по който родителят реагира на тях, се отразява върху личността и чувството за отговорност? Как трябва да се отнасяме към бурните детски емоции? Какви реплики да ползваме, за да валидираме детските емоции? Как да окажем първа помощ, когато раната е емоционална? Отговори на тези и други въпроси, както и примери ще откриете в лекцията на Петя Йорданова:

 

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори