Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-02-27 13:54:08 +0200 7 предложения за родителите, които търсят най-подходящото животинче за децата си. Как да изберем домашен любимец?

Как да изберем домашен любимец?

Как да изберем домашен любимец? 470 900
7 предложения за родителите, които търсят най-подходящото животинче за децата си.

Отглеждането на домашен любимец може да бъде много полезно преживяване за децата. Добре избраната животинка може да забавлява цялото семейство с години. Освен това дава на малчуганите ценния урок да се грижат за друго живо същество.

Животните могат да научат децата на отговорност и надеждност, разбира се, не без помощта на родителите. Ето и няколко съвета как да изберете най-подходящия за вашето дете домашен любимец.

Рибки

Те могат да са идеалният „начален“ домашен любимец за детето. Но не всяка рибка може да се справи с тази задача. Златните рибки са най-очевидният избор, но имайте предвид, че те се отглеждат доста по-трудно от т.нар. бойни рибки (Бета) например.

Те имат азиатски произход и много лесно виреят в изолация и в изненадващо малки количества застояла вода. Няма да са ви нужни помпи, нагреватели и т.н.

Влечуги

Изборът на студенокръвно създание може би не е толкова масов, колкото на малко игриво животинче, но така или иначе влечугите са високо ценени домашни любимци. Костенурките могат да живеят над 50 години. Някои змии също могат да бъдат отглеждани у дома, но избягвайте боата.

Сред предимствата на влечугите е това, че те не са алергенни. Имайте предвид, че много педиатри не препоръчват отглеждането им, защото лесно могат да пренесат салмонела.

Птици

Птиците могат да бъдат отлични домашни любимци. Но да притежаваш птица е много по-ангажиращо от костенурка или рибка например. Някои от тях са много интелигентни. Други са общителни. Но всички те се нуждаят от всекидневно внимание.

Сравнително евтините малки дългоопашати папагали са добро начало за децата, които до момента не са отглеждали птици. По-скъпи (но и по-умни) птици като корелите и какдуто също са страхотни домашни любимци, но имат нужда от доста повече внимание в сравнение с папагалите и канарчетата.

Гризачи

По-малките бозайници, като хамстерите, морските свинчета и джербилите, са сравнително лесни за отглеждане. Виреят добре в сравнително малки пространства и изискват елементарни грижи. Като изключим хамстерите, които са единаци, е най-добре да отглеждате гризачите по двойки от един пол. Ако ги сте внимателни към тях, могат да са приятелски настроени, но ухапванията не са изключени. Изненадващо, плъховете са отлични домашни любимци, тъй като са умни и не толкова малки като размер и се радват на компанията на хората.

Котки

Котенцата са любими на децата. Пословичните с независимия си нрав котки се нуждаят от по-малко грижи и внимание от кучетата, но не и от по-малка отдаденост. Трябва да бъдат водени на редовни ветеринарни прегледи и имунизации.

Котката е по-добрият избор за вашето семейство, ако имате ограничено жилищно пространство. Сред най-добрите породи за деца са:

  • Абисинска (счита се за приятелски настроена и общителна)
  • Американска късокосместа (разбира се добре с кучета)
  • Бирманска (привързва се и е нежна)

Кучета

Любвеобвилното кученце е може би най-класическият домашен любимец за деца. Но изборът на подходящото куче изисква да се съобразите с доста фактори.

На каквато и порода да се спрете, трябва да сте готови да отделите много време, усилия и отдаденост. Кучетата трябва да бъдат научени да ходят до тоалетната на определени места, изискват всекидневни разходки, редовни имунизации и прегледи и много любов. Прието е, че най-подходящите за деца породи са:

  • Лабрадор
  • Голдън ретривър
  • Мопс
  • Кокер Шпаньол
  • Австралийска овчарка

Насекоми и членестоноги

Шестокраките създания може би не са първото, което ви идва наум, когато мислите за домашен любимец за деца. Но фермите за мравки например могат да бъдат много образователни и развлекателни. На пазара има различни вариации, създадени така, че да позволяват на детето да наблюдава дейностите на насекомите съвсем лесно. Мравките могат да бъдат купени дори още преди да са се излюпили. Раците също лесно могат да бъдат отглеждани в затворени пространства.

Отглеждането на домашен любимец е позитивно преживяване за децата. Те могат да предложат приятелство и забавление и в същото време да имат образователен ефект. Но домашните любимци са сериозно начинание. Те са живи същества и изискват редовна грижа и внимание. Тяхното отглеждане трябва да се планира и от чисто финансова гледна точка.

Източник: Healthline.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори