Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-09-17 14:01:52 +0300 Спомнете си последния път, когато се чувствахте изморени, тъжни, разочаровани. Какво направихте тогава? Как да изградим сигурна емоционална връзка с нашето дете

Как да изградим сигурна емоционална връзка с нашето дете

Как да изградим сигурна емоционална връзка с нашето дете 470 900
Статия на Академия за родители
Спомнете си последния път, когато се чувствахте изморени, тъжни, разочаровани. Какво направихте тогава?

Прибрахте се вкъщи, споделихте с партньора си, той ви прегърна и вече бяхте по-добре. Или звъннахте на най-добрата си приятелка, за да си излеете онова, което ви тежи, защото тя ви разбира...

 

А какво се случва, когато емоциите са по-интензивни, т.е. попаднали сме в стресова ситуация? При нас, възрастните, пътищата обикновено са два – бягство или нападение. За бебето обаче нещата стоят по малко по-различен начин, защото то е зависимо от своите родители. Когато се почувства застрашено по някаква причина, то търси и разчита на мама и тати. Ако те откликват всеки път (на бебешкия плач например), ако не игнорират чувствата му, бебето/малкото дете ще знае, че е в безопасност. Тук говорим за привързаността, която е ни повече, ни по-малко от фактор за оцеляване.

 

Едно бебе не може да бъде разглезено, ако отговаряме на неговите нужди и желания. Нещо повече, привързаността е жизненоважна за детското развитие – физическо, емоционално, ментално. Когато детето не е свързано със своите родители стабилно, то не може да развие максимално тези компетенции.

 

От какво зависи емоционалната връзка между детето и неговите родители? Какви са начините, по които можем да изградим и насърчаваме сигурна привързаност? Какво дава на детето тази привързаност например в трудни ситуации? Отговори на тези и други въпроси, както и примери ще откриете в лекцията на Вела Риндле:

 

 

Вела Риндле е сертифициран ментор по програмата Сигурно обучение за родители (S.A.F.E.) на д-р Карл Хайнц Бриш и напълно вярва, че сигурната емоционална връзка между родители и деца е ключът към едно красиво детство и един пълноценен живот. Децата, изградили сигурна (надеждна, стабилна) връзка с родителите си, са по-добре социално и емоционално развити, психически по-стабилни и имат предимство във всяко едно отношение.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори