Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-10-30 11:59:29 +0200 Значи искате да отгледате цивилизовано дете, което може да използва прибори? Перфектно! Ние сме тук, за да помогнем. Да започваме! Как да научим бебето да използва прибори?

Как да научим бебето да използва прибори?

Как да научим бебето да използва прибори? 470 900
Значи искате да отгледате цивилизовано дете, което може да използва прибори? Перфектно! Ние сме тук, за да помогнем. Да започваме!

Кога да започнете да предлагате прибори

Няма официално правило, но е хубаво да започнете да предлагате прибори още от първото хранене. Въпреки че вашето бебе няма да знае как да ги използва толкова рано, ако приборите започнат да се появява по време на хранене, това ще му позволи да направи асоциацията, че приборите и храната са част от един процес. Освен това така му предоставяте повече възможности за практикуване, което увеличава шансовете за успех.

Ако все пак решите да не представите приборите толкова бързо на вашето мъниче, не се притеснявайте. Със сигурност не изоставате, нито сте съсипали възможността на детето си да се научи как да ги използва. Но имайте предвид, че придобиването на нови умения си изисква време и практика. Запознаването с приборите за хранене от рано насърчава повече независимост и потенциално ви позволява да се наслаждават на по-малко разхвърляна храна наоколо!

Кога обикновено децата започнат да усвояват употребата на прибори?

Както при почти всяко умение и храненето с прибори няма точен период за овладяване. При някои деца отнема повече време, но обикновено причината е липсата на достатъчно възможности за практика.

Например, ако бебето е било хранено с лъжица през целия си живот или има минимален опит в хващането на лъжичка, то вероятно ще се нуждае от повече време докато успее да уцелва устата си с прибор без да разпилее храна навсякъде. Бебетата, които от самото начало правят опити с приборите имат по-добра координация и фина моторика, развити чрез повече упражнения, така че това действие да не е толкова трудно за тях. Всичко наистина зависи от количеството практика и насърчаване, което получават. И нека не забравяме, че независимото използване на лъжичката не означава безупречни маниери на масата, подходящи за изискана трапеза. Поне не и в самото начало.

 

Лъжичка или виличка първо?

Добър въпрос. Обикновено бебетата първо овладяват лъжичките, защото се изисква много повече прецизност да набождат храната с вилица, отколкото да потапят лъжицата в пюре. Но отново имаме индивидуалност при различните деца. Всичко зависи от това колко големи са парченцата храна, вида на приборите, с които практикуват и колко често се упражняват.

 

Как да научим децата да използват прибори?

Дори ако все още не сте започнали да захранвате бебето си, можете да издърпате столчето за хранене до масата по време на обяд или вечеря и да го оставите да гледа как използвате приборите си, как загребвате и набождате храна и я насочвате към устата си, за да ядете. Дайте им прибори, с които да си играят. Насърчавайте ги, когато ги поднасят към устата си, за да знаят, че са на прав път!

 

Как да изберем прибори спрямо възрастта на бебето?

Много от нас се питат дали бебето наистина се нуждае от специални прибори. Отговорът е да. Но под „специални“ не разбирайте високотехнологични или скъпи прибори. Уверете се, че приборите са:

  • Безопасни за бебето. Координацията в тази ранна възраст все още не е развита, така че е използването на метална лъжичка би било опасно за зъбките, а още по-рисковано е набождането с вилица. Затова потърсете вилици със заоблени зъби.
  • В идеалния случай без пластмаса и определено без бисфенол A (BPA). Силиконът е чудесен вариант да избегнете горепосочените материали.
  • По-малки по размер. Прибори като лъжици с дълга дръжка определено не са предназначени за бебета и не им помагат да се хранят самостоятелно. Те са предназначени за родителите, които да ги използват, когато хранят бебето с лъжица.

 

6+ месеца:

Prespoon - това не е традиционна лъжичка. Тя позволява на бебето да усвои движението на „потапяне“ на прибора в пюре, без голяма част от пюрето да се разнесе във всяка посока, когато то неизбежно я върти, размахва и обръща. Ключът е в малките каналчета, които хващат храната и ѝ помагат да се задържи върху лъжичката. Единствената задача, която вашето бебе трябва да овладее е потапяне и координация на ръката, за да насочи тази лъжичка точно в устата си. Тази лъжичка има къса дръжка, така че за бебето е лесно да маневрира, а и е изработена от силикон.

 8+ месеца:

След няколко месеца можете да предложите първите прибори, която наподобява истинска вилица и лъжица. Може да се спрете на такива с къси, здрави дръжки, които бебето ви да успява да държи с цялото си юмруче. Лъжицата с плитко връхче също е добра идея, защото за вашето бебе ще е по-лесно да извади храна от нея с помощта на устните си.

10+ месеца:

  • Насочете се към прибори с къса дължина, за да улесните бебето в насочването на прибора към устата и да гребва/набожда парчетата храна.
  • Избирайте прибори с мека дръжка. Мека дръжка означава, че тя е покрита с удобен материал като силикон.
  • Сега, когато бебето ви се е упражнявало е повероятно вече да не се нуждае от плитка лъжица. Оставете ги да тренират умението с малко по-дълбока лъжица.

18+ месеца:

  • Въведете прибори за хранене с по-дълга дръжка, но нека все още тя да е мека.
  • Започнете да въвеждате в употреба безопасен за вашето дете нож.

24+ месеца:

Преминете към пълен комплект прибори за малки деца, препоръчително от неръждаема стомана.

 

Ако вашето дете прибягва до използване на ръце, въпреки че знае как да използва прибори, не се притеснявайте! Когато са гладни понякога е по-лесно да използват ръцете си. Освен това бебетата и малките деца все пак трябва да изследват храната и с ръце! Това е начинът, по който те научават за заобикалящата ги среда и получаването на сензорна стимулация и информация чрез докосване и смачкване на храна всъщност е нещо полезно. Дайте време на малкия изследовател и ще видите колко добре ще се справя с приборите.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори