Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-04-29 17:31:30 +0300 Как да научим детето си да не се страхува от тъмното?

Как да научим детето си да не се страхува от тъмното?

Как да научим детето си да не се страхува от тъмното? 470 900
Страхът от тъмнината е често срещан страх при повечето деца.

Той обикновено започва да се появява при малките деца, когато когнитивните им способности се развиват, с което се развива и тяхното въображение. При повечето деца този страх отшумява с израстването.

Научавайки детето на  механизми за справяне със страхове му ще му дадете добър старт в справянето с предизвикателствата и ще намалите нивата му на тревожност в бъдеще.

  1. Признайте страховете на детето си, не ги отричайте

Един от най-важните начини да помогнете на децата си е първо да премете страха им от тъмнината. Твърде често ние като родители налагаме на децата си, че трябва да се чувстват добре, когато всъщност те не се чувстват добре. Кажете на детето си, че го разбирате, а страхът от тъмнината е нещо съвсем нормално.

Обяснете му, че тъмното е страшно само защото не можем да видим какво има около нас. Когато не можем да видим какво ни заобикаля въображението ни често чертае тревожни картини и ни кара да си представяме неща, които не съществуват. Успокойте детето, че всеки път, когато въображението му се опитва да го изплаши със страшни образи, може просто да включи осветлението, за да се увери, че е в безопасност.

  1. Постарайте се ключовете за осветлението да са лесно достъпни за детето

За да помогнете на детето да се чувства сякаш владее ситуацията, направете ключовете за осветлението по-достъпни за тях. Ако няма как да изведете ключ близо до леглото, поставете нощни лампи или други източници на светлина. Така детето ще може бързо да „прогони“ тъмнината, когато е твърде изплашено да стои повече на тъмно.

Когато учите детето да се бори със страха си от тъмнината, първата стъпка е овластяване. Ако успеете да го накарате да се чувства така, сякаш контролира тъмнината, тя постепенно ще става по-малко плашеща. Запомнете, че целта не е детето да започне да харесва тъмнината, а да открие начини самостоятелно да надвива страха си от нея. А един от механизмите за справяне ще бъде способността му да включва самостоятелно светлините и само да се увери, че обкръжението му е безопасно.

  1. Не се дръжте така сякаш знаете защо тъмнината плаши детето

Децата имат свои уникални и непредсказуеми страхове. Затова, въпреки че вашият малчуган може да ви даде очевиден отговор на въпроса „Какво в тъмното те плаши?“ – „Чудовище“, не бързайте да си представяте космато създание с остри зъби и нокти. Съвсем възможно е да е  голям картоф или ядосаният брокол, който детето не е искало да хапне за обяд.

Понякога не предполагаме, че някои телевизионни предавания, макар и подходящи за деца, могат да са причина за кошмари. Същото важи и за по-емоционални или неприятни преживявания у дома, в детската градина или в училище. Разбира се, няма как да предпазим децата от всичко, което те ще видят и преживеят, но е важно да водим дискусии  с тях, да разберем какъв е обликът на страшното чудовище, което не им дава мира, за да направим образите по-малко плашещи.

  1. Премахнете страшните сенки в стаята на детето

Специалисти в областта на детската психология споделят, че децата често им казват за определена сянка в стаята им, която ги плаши и ги държи будни през нощта. Обикновено това е обект, който децата могат да идентифицират в стаята си и чиято сянка им прилича на нещо зловещо. Затова специалистите съветват родителите да преместят кукли, стойки за шапки и закачалки извън детската стая.

Седнете с детето в леглото му, когато осветлението е включено. Помолете го да ви покаже кои области в стаята ги плашат през нощта. Ако има очевидна сянка, намерете източника на сянката и я покажете на децата си. Успокойте ги като кажете: „Виж, твоята кукла направи тази сянка на стената. Когато я  приберем в шкафа  сянката ще изчезне.“

  1. Окуражавайте детето си да преодолява страховете си с различни предизвикателства. Не забравяйте за наградата!

Когато детето ви се страхува да влезе в друга стая, защото е тъмно, кажете: „Мога да дойда с теб, но ако се изправиш пред страха си и отидеш сам/а те очаква страхотна награда. Е, приемаш ли предизвикателството?“ Може дори да създадете кутии за съкровища с малки играчки и лакомства, които малчуганът да получи, ако приеме и изпъни предизвикателството.

Винаги оставяйте детето да реши дали иска да приеме предизвикателство или не. Принуждаването превръща изправянето срещу страховете в неефективно занимание и всъщност ще изостри проблема в бъдеще.

Получаването на награда насърчава децата да се изправят срещу своите страхове и да използват механизмите за справяне, на които сте ги учили. Ако детето приеме предизвикателството подкрепяйте го вербално – „Можеш да го направиш! Просто влез и включи осветлението. Можем да си говорим или да си тананикаме, за да си сигурен, че съм наблизо.“

 

Бъдете търпеливи. Да научите детето да преодолява страха си от тъмното ще отнеме време и усилия. Имайте предвид, че децата се учат чрез повторение и натрупване, затова вероятно едни и същи дискусии ще се повтарям многократно. Ще се наложи да изпробвате различни методи, за да видите кой от тях е ефективен във вашия случай. Ключът е да бъдете последователни и да не се отказвате.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори