Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-02-22 13:35:04 +0200 Като възрастни има много умения, които приемаме за даденост, но истината е, че  сме придобили тези умения чрез упорита работа и постоянство. Как да научим детето си да разпознава часовника?

Как да научим детето си да разпознава часовника?

Как да научим детето си да разпознава часовника? 470 900
Като възрастни има много умения, които приемаме за даденост, но истината е, че  сме придобили тези умения чрез упорита работа и постоянство.

Типичният пример за това, разбира се, е да посочваме колко е часът на аналогов часовник! Рядко се замисляме колко усилия са необходими, за да посочим колко е часът, но това се променя, когато имаме деца. Задачата е трудна, но не и непосилна!  Ето как да помогнете на вашето мъниче да се справя с часовника.

Достатъчно голямо ли е детето, за да се научи да познава времето?

С развитието на мозъка на детето нервните му връзки стават по-добре подготвени за разбиране на понятия, които някога са били твърде сложни за тях. Например идеята за трайността на обектите (и краят на очарованието от играта със скриването и появяването на предмети) или осъзнаването на същността на опасностите и последствията са интелектуално израстване, което придобиваме с възрастта. Същото важи и за умението да разделяме времето на часове, минути и секунди.

Има няколко ключови възрасти, в които трябва да въвеждате на детето си концепцията за време – но не забравяйте, че това е постоянен процес на усъвършенстване.

  • Децата на 5-6 години би трябвало да могат да разпознават маркерите за час и 30 минути на аналогов часовник и да напишат съответните числа.
  • Децата на 6-7 години би трябвало да знаят броя на минутите в един час и броя на часовете в един ден. Също така е добре да усвоят умението да казват часа на стъпки от 5 минути.
  • Децата на 7-8 години би трябвало да могат да четат аналогов часовник като използват 12-часов часовник, 24-часов часовник и римски цифри (I-XII). Препоръчително е да умеят да сравняват времето (по часове, минути и дори секунди) и да се чувстват комфортно да комбинират часа със съответната част на деня (09.00 сутринта/20:00 вечерта).

Ето стъпките, които ще ви помогнат да научите детето си да разпознава и да посочва часа.

  1. Практикувайте броене до 60. Преди детето да се научи да разпознава времето, то трябва да може да брои до 60 свободно. Помогнете му като заедно се упражнявате да посочва различни числа, да ги напише и да ги казва по памет.
  2. Практикувайте броене на стъпки по 5. След като детето ви се научи да брои до 60, научете го да брои до 60 на петици. Може да приемете тренировката за успешна, когато то е усвоило умението да казва и пише числата от 0 до 60 без да се затруднява.
  3. Запознайте го с концепцията за време. Започнете като обясните на детето  понятията сутрин, обед, вечер и нощ. Попитайте го кога извършвате определени рутинни дейности. („Кога закусваме?“ или „Какво правим сутрин?“) След като детето ви разбере тези разделения на деня, то е на път да се справи и с разделението на деня по часове!
  4. Направете часовник заедно. Вземете хартиена чиния и ентусиазирано кажете на детето си „Днес ние ще направим свой собствен часовник!“ Дръжте аналогов часовник до себе си, за да го използвате за справка. Ако се затруднявате в изработката не се колебайте да потърсите идеи в интернет.
  • Не забравяйте да се фокусирате върху важните маркери (12 ч., 3 ч., 6 ч., 9 ч.), както и върху разликата между стрелките посочващи часовете, минутите и секундите.
  • След това опитайте няколко прости примера за посочване на часа. За да бъде забавно за вашето дете, редувайте се с посочване на час и отговаряне.
  1. Свържете часовете с ежедневната рутина на детето. Тъй като процесът по усвояване на умението да посочва колко е часа е продължителен, не спирайте да свързвате времето с неговите ежедневни задължения, но опитайте по-трудни въпроси. Например попитайте го в колко часа свършва училище. След това го помолете да ви покаже съответното време на часовника, който заедно сте изработили. Опитайте да правите това няколко пъти всеки ден (с различни примери).
  • Започнете с часовата стрелка. Важно е детето да може да свързва всяко число с час от деня. Упражнявайте се като наблегнете върху задължението на часовата стрелка („Виждам, че часовата стрелка сочи към 10, затова знам, че е 10:00 часа!“) Когато усетите, че това упражнение става твърде лесно, помолете детето да ви покаже определени часове на часовника.
  • Преминете към стрелката за минутите, която е потрудна за разбиране от децата. Обяснете на детето, че тъй като има 60 минути в 1 час, когато стрелката за минутите попадне на 1 отбелязваме 5 минути, когато попадне на 6 отбелязваме 30 минути, а когато е на 9 отбелязваме 45 минути. Това може да бъде изключително объркващо за повечето деца, така че бъдете търпеливи. Тренирайте като наблегнете на значението на стрелката за минутите („Виждам, че стрелката за минутите сочи към 3, а стрелката за часа към 11 затова знам, че е 11:15 ч.!“)

Отново, бъдете търпеливи и не забравяйте, че усвояването на умението да посочваме часа е труден процес и ще отнеме известно време на детето ви. Успокойте го, ако сгреши, упражнявайте се често и превърнете заниманието в игра, за да се забавлявате докато помагате на детето да придобива ценни знания.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори