Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-07-29 17:30:47 +0300 Връзката между ум и тяло е концепция, която децата трябва да разберат. Как да обясним на детето връзката между ума и тялото

Как да обясним на детето връзката между ума и тялото

Как да обясним на детето връзката между ума и тялото 470 900
Връзката между ум и тяло е концепция, която децата трябва да разберат.

На децата редовно се обяснява важността на физическо здраве и как да изразяват чувства си по най-ефективния начин. Но това, което често остава не съвсем добре обяснено или въобще не се повдига като тема, е неразривната връзка между тялото и ума ни. Запознайте детето си с тази концепция, за да му помогнете да се грижи за себе си по-пълноценно и да постигне емоционално и физическо благополучие.

 

Каква представлява връзката ум-тяло?

Връзката ум-тяло олицетворява идеята, че това как мислим и усещаме е неразривно свързано с това как тялото ни функционира. Вярно е и обратното – нашето физическо здраве оказва дълбоко влияние върху мисли и емоциите ни.

Тази свързаност ни влияе по начин, по който преживяно безпокойство се отразява на здравето на тялото ни. Обратно, ако тялото ни не функционира правилно това се отразява на нивата на психологически стрес.

Например, гоним краен срок, чувстваме се раздразнени или разстроени от нещо, не е изключено да последва главоболие или болки в стомаха, треперене в мускулите, сърцебиене, умора или друг сигнал, че неразположението в тялото ни кореспондира с психическото ни неразположение. Когато сме щастливи и развълнувани усещаме тялото си леко, координирано и изпълнено с енергия. Когато тялото ни се чувства добре,  можем да сме сигурни, че в този момент в живота ни има по-малко стрес.

Проучванията показват, че хората с по-позитивна перспектива са склонни да се радват на по-крепко здраве, понасят болката по-ефективно и се възстановяват по-бързо след нараняване или заболяване.

 

Как работи връзката между ума и тялото

Мозъкът е свързан с тялото чрез сложна мрежа от неврони, които изпращат и получават сигнали по веригата постоянно. Мозъкът ни произвежда невротрансмитери, които оказват влияние върху физическото ни здраве.

Например гама-глобинът засилва имунната система, а ендорфините действат като естествени болкоуспокояващи, притъпяват усещането за дискомфорт, успокояват и повишават удоволствието.

Страхът, стресът и притеснението също извикват физическа реакция. Под тяхно влияние в тялото се задействат различни инстинкти, дори когато не е на лице истинска физическа опасност. Тези вродени реакции спрямо заплахи причиняват резки промени в тялото като ускорен пулс, учестено дишане и ускорено производство на хормони (като адреналин), за да подготвят тялото да се справи с предстоящата опасност.

Съзнанието, обременено от силен стрес, безпокойство и негативно мислене, поставя тялото в състояние на търсене на постоянна опасност, което има шанс да влоши общото ни физическо състояние. От друга страна, проучвания показват, че положителната нагласа и начин на мислене, осигуряването на спокойствие, търсене на начини за освобождаване от стреса, допринасят много за физическото ни здраве, като осигуряват:

  • По-нисък риск от сърдечни заболявания.
  • По-добър сън.
  • По-бързо възстановяване от болест.
  • По-здравословни нива на кръвната захар.
  • По-балансирано тегло.
  • По-ниско кръвно налягане.

 

Как да го обясним на децата

Децата най-добре биха разбрали какво представлява връзката между ума и тялото, ако обяснението е придружено от нагледни примери.

Например, ако вашето дете играе футбол, обяснете, че страхът да не пропусне дузпа може да причини замръзване на тялото, което да му попречи да отбележи гол във важен за отбора момент. Или ако му предстои изпит, прекаленото притеснение ще накара всички знания да „изчезнат“ в самия ден на изпита и то няма да е способно да се справи така добре.

Обсъдете с детето техники, които биха му помогнали да овладее реакциите на тялото си и емоционалното напрежение, което е съпроводило конкретна ситуация. Занимания като медитация, разходка, разтягане, спорт, слушане на музика, излизане с приятели ще помогнат на детето да се почувства по-спокойно и по-ефективно да контролира емоциите си.

Нека децата знаят, че грижата за ума е също толкова важна, колкото и грижата за тялото, тъй като и двете системи, работещи в хармония, са жизненоважни за цялостното им благосъстояние. Освен това, децата, които са запознати как емоциите влияят на тялото (и обратно), е по-вероятно да поискат помощ, ако се борят с проблеми с психичното здраве.

Знанието, че стресът може да бъде регулиран с физическа дейност, а физическото неразположение с контролиране на емоциите, осигуряване на спокойствие и по-положителна нагласа към света, ще помогне на детето да се чувства по-уверено и мотивирано при справянето с ежедневните задължения и проблеми, както и да се грижи по-съзнателно за психическото и физическото си благосъстояние.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори