Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-11-23 16:07:20 +0200 Основното правило за добро управление на семейния бюджет е да създадете реалистичен негов план, за да сте сигурни къде и как се разпределят парите. Как да оптимизираме семейния бюджет?

Как да оптимизираме семейния бюджет?

Как да оптимизираме семейния бюджет? 470 900
Основното правило за добро управление на семейния бюджет е да създадете реалистичен негов план, за да сте сигурни къде и как се разпределят парите.

На първо място са задължителните месечни разходи:

  • Вноска за наем или ипотека
  • Вноска за кола или застраховка
  • Вноски по кредитна карта
  • Такси за ток, вода, парно, газ и т.н.
  • Такси за мобилни оператори
  • Такси за телевизия, интернет и домашен телефон
  • Такси за детска ясла/градина или училище

 

След установяване на твърдите месечни разходи идва уловката да се определят кои са останалите ежемесечни разходи, които считаме за необходими, а всъщност можем и без тях. Например, ако имаш навика да си взимаш всеки ден кафе на пък за работа, цената варира от 2 до 5 лв средно. За месец това са 42 до 105 лв разходи само за една чаша кафе, а за година стигат 500-1300 лв.! Ако и двамата партньори сте любители на кафето разходът съответно става двоен.

За да не се лишавате от това удоволствие обаче, можете да инвестирате в качествена кафе-машина за вкъщи, както и в чаша за многократна употреба с капаче (бамбукова, керамична, стъклена…варианти има много).  Така разходът може да се снижи до 50% за цялата година.

 

Друг важен момент са кредитите. Ако имате повече от един кредит плюс кредитна карта, можете да помислите за консолидирането им в един. Често текат допълнителни разходи по кредитите – месечни такси, лихви за забавяне, вноските общо са по-големи. С обединяването им в един кредит си спестявате много от рисковете да изникнат непредвидени разходи като лихви, а общата вноска може да е значително по-ниска, разпределена в съответния погасителен период.

 

Ако живеете под наем, съобразете нивото на наема с нивото на доходите си. Няма нужда да живеете в супер луксозен апартамент или къща, ако наемът изяжда половината от месечния ви приход. Основните параметри за избор на подходящо за семеен живот жилище са добра комуникативност, качествена база (не искате да ви тече покривът или тръбите, нали – все пак това са нови скрити разходи!) и да покрива необходимият минимум от самостоятелност на всеки от обитателите му.

Кабелната телевизия, домашния телефон, отделният интернет и мобилните телефони също крият надут разход. Днес телекомите предлагат консолидирани пакети от домашен интернет  и интернет телевизия, има платени ТВ и филмови услуги като Netflix и Voyo, а домашният телефон почти не се използва. Вместо да плащате отделни такси за всяка една от тези услуги, поинтересувайте се за най-изгодните пакети предлагани от местните оператори.

 

И последно, доброто прекарване не е задължително да струва скъпо! Винаги можете да си изкарате добре без да се налага да инвестирате в скъпи и далечни почивки, луксозни ресторанти или друг тип скъпоструващи забавления. Посветете деня или вечерта на себе си или на семейството си, сгответе нещо любимо, оставете домашната работа на заден план и се забавлявайте по обичан от вас начин в домашни условия. Или отидете на романтична разходка сред природата на пешеходно разстояние извън града. Вариантите ви са най-различни според индивидуалните предпочитания и интереси!

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори