Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-05-29 13:59:42 +0300 Често е твърде лесно да се съсредоточиш върху негативните неща, които се случват в света, и върху това за което трябва да се тревожиш, особено като родител. Как да отгледаме оптимистични деца в един песимистичен свят?

Как да отгледаме оптимистични деца в един песимистичен свят?

Как да отгледаме оптимистични деца в един песимистичен свят? 470 900
Често е твърде лесно да се съсредоточиш върху негативните неща, които се случват в света, и върху това за което трябва да се тревожиш, особено като родител.

Благодарение на постоянния поток от информация, истории в социалните медии, известия на мобилните телефони всички сме постоянно заливани от новини.

Но не се отказвай. По ирония на съдбата, въпреки че медиите и технологиите изглежда са причина за нашия колективен песимизъм, те също са от съществено значение за преодоляването му, било като ги използваме разумно или като знаем кога да ги оставим настрани.

 

Ето 6 начина да помогнеш на семейството си да открие лъч светлина дори в най-облачния ден.

1. Постави нещата в перспектива

Когато някъде по света се случи трагедия ние я преживяваме всеки път, когато включим телевизора, отваряме социалните мрежи, проверяваме известията си по телефона или виждаме сензационно заглавие. Родителите разбират, че медиите пресилват ситуацията, за да получат повече кликове.

Как реагираш на новините се отразява върху това как децата ги обработват. Помогни на децата си да поставят нещата в перспектива като обясниш, че най-силните гласове привличат най-много слушатели и винаги трябва да подлагаме на собствено „разследване“ наученото. Правилното назоваване и обрисуване на случките и новините намалява детските страхове и възстановява надеждата.

 

2. Наблегни върху нещата, за които си благодарна

Противопоставяй се на пораженски нагласи и подхранвай характера на детето си. Силният характер дава стабилна основа на децата, когато чувстват, че светът е твърде голям и хаотичен за тях. Отдели време, за да споделиш за какво си благодарна, нека и децата се включат. Насърчи ги да продължат да се изправят пред препятствията и да проявяват състрадание към другите.

Изследванията показват, че изразяването на благодарност всъщност кара хората да се чувстват оптимистично.

 

3. Бори се срещу фалшивите новини

Много деца казват, че не успяват да разберат разликата между истинските и фалшивите новини онлайн. Объркването, съмнението, липсата на доверие пречат на оптимизма. Но децата имат инструментите за борба с фалшивите новини.

Те могат да използват онлайн приложения за проверка на фактите, за да открият истината (или поне да разкрият измамата). Също така, те могат да откажат да допринесат за разпространението на невярна информация като не споделят статии, които не могат да проверят. Поемането на проверката на фактите в свои ръце носи сила.

 

4. Противопостави се на хулиганите

Научи децата си, че когато видят някой да бъде тормозен – чрез текстове в социалните мрежи или онлайн игри – те не трябва просто да наблюдават. Макар че никога не трябва да правят нещо, което би ги застрашило, те могат да направят много, за да отстояват подкрепата си към другите.

Те имат възможността да докладват за кибертормоз, да се застъпват за жертвата или просто да изпратят съобщение на жертвата и да покажат, че се интересуват. Всеки има отговорността да поддържа интернет като положително, продуктивно място. Противопоставянето срещу кибертормоза показва, че вярваш, че можеш да донесеш промяна.

 

5. Подчертай кое е речта на омразата

Онлайн анонимността понякога има някои нежелани последствия. Например хората си мислят, че могат да използват езика на омразата или да споделят обидни изображения и послания, без да бъдат открити. Омразата не е престъпление без жертва. Макар че институциите работят по идентифицирането и санкционирането на онези, които разпространяват обидни материали, никой не трябва да чака това се случи. Речта на омразата наранява хората, допринася за цялостна негативна среда и понякога е вик за помощ от човек в криза.

Обясни на своите деца как да се справят с езика на омразата: Не реагирайте на нея, блокирайте хората, които я осъществяват, докладвайте нарушители и не я споделяйте.

 

6. Изключи света за кратко

Отдели време за децата си, за партньора си и изключи всичко останало. Ако всички са там с теб, нищо няма да пропуснеш. Просто бъдете заедно, независимо дали четете, вечеряте без устройства или споделяте проблем. Това изпраща на децата съобщението, че семейното време има предимство пред всичко останало.

Експертите препоръчват този вид временно изолиране, тъй като натрупването на лоши новини може да бъде всеобхващащо и дори изтощително. И ако по този начин се чувстват възрастните, представи си как децата реагират на постоянната информационна вълна. Управлявайки медиите си и възстановявайки семейното си време, ти показваш на децата си кое е наистина важно да присъства в ежедневието им.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори