Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-06-04 10:02:18 +0300 Ако правите всичко вместо детето си, рискувате да го лишите от увереност. Как да отгледаме самостоятелно дете

Как да отгледаме самостоятелно дете

Как да отгледаме самостоятелно дете 470 900
Ако правите всичко вместо детето си, рискувате да го лишите от увереност.

Д-р Робин Силвърман е експерт в съветите за родители и автор на редица книги, свързани с отглеждането и възпитанието на деца. Почерпете от личния й опит като майка, която се опитва да изгради дъщеря си като уверен млад човек.

1. Оставете ги да се преборят сами.

"4-годишната ми дъщеря се опитваше да закопчае полата си. Направи поне 10 опита. Костваше ми ужасно много усилия да остана спокойна и да не й помогна". Имайте търпението да им позволите да се справят сами и отделете нужното за това време. "Ако им отнема 10 минути да завържат връзките на обувките си, будете ги 10 минути по-рано сутрин".

2. Наставлявайте ги, без да участвате пряко.

Когато се изнервят, ги попитайте: "Какво още трябва да направиш, за да се получи?". Ако не се сетят за правилния отговор, не го правете вместо тях, а опитайте с: "Добре, и така не стана. Нека опитаме отново".

3. Оценявайте усилията.

Не оценявайте само резултатите, но и усилията, търпението и концентрацията, положени по пътя. "Когато отидат на ученическа екскурзия, ще сте по-спокойни, ако знаете, че са уверени в уменията си и знаят, че когато правиш нещо, понякога се налага да го повториш няколко пъти, но накрая то ще стане. Научете ги, че не бива да се отказват след грешка - вторият опит винаги е позволен".

4. Не очаквайте съвършенство.

Ако детето успее само да облече ризата си, но е наопаки, му кажете: "Страхотно! Толкова се гордея, че го направи сам". След това, в случай, че няма да излизате навън, го оставете да носи ризата си така.

5. Подбирайте внимателно задачите.

Забравете за правилото, че детето е длъжно да изпълни всяка една част от поставената задача. Помислете откъде може да започне, за да не го демотивирате твърде бързо. Може ли само да обуе чорапите и обувките си? Може ли да държи чашката, докато я пълните с омекотител за дрехи? И като стана дума за пране, "ако чакате да станат тийнейджъри, за да ги научите как да перат, ще сбъркате. 10-годишното дете е напълно способно да раздели цветното от бялото пране и да прегледа етикетите на дрехите, за да види кои от тях трябва да се изперат на ръка. 4-годишното ми дете окомплектова чорапите вкъщи след всяко пране".

6. Мислете заедно.

Предстои им пътуване? Би било доста рисковано да ги оставите сами да решат какво да вземат, но вместо да опаковате багажа им вместо тях, отделете време да изготвите заедно списък с всичко необходимо. Подсказвайте им с въпроси като: "От какво ще имаш нужда, за да се приготвиш за сън?". След това им позволете сами да приготвят раницата за пътуването (разбира се, я проверете след това).


Източник: familyshare.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори