Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-10-26 18:00:49 +0300 Малките деца обичат да използват биберона като част от процеса на самоуспокояване. Как да откажем малкото дете от биберона?

Как да откажем малкото дете от биберона?

Как да откажем малкото дете от биберона? 470 900
Малките деца обичат да използват биберона като част от процеса на самоуспокояване.

Част от тях губят интерес към залъгалката си още на две годинки, докато други се нуждаят от помощта на родителите си, за да се откъснат от нея.

 

Как да помогнете на малкото си дете да спре да използва биберона?

Когато дойде време да откажете детето си от биберона, опитайте тези съвети, за да улесните процеса:

  1. Използвайте похвала вместо наказание или ултиматум. Поощрявайте с награда всяка правилна крачка и всеки успех. Не пропускайте похвалите. Например, още една приказка преди лягане, любимо лакомство, още време навън в парка за всеки ден, когато детето ви не е използвало залъгалка.
  2. Поддържайте малките ръчички заети. Някои деца прибягват до биберон, защото им е скучно. Убедете се, че вашият малчуган има с какво да се занимава – играчки, разходки, филмче или др. дейност, таке че биберонът да изглежда като най-малко вълнуващата опция.  
  3. Използвайте други успокояващи методи за приспиване. Опитайте да люлеете детето си, за да заспи, да му разкажете история или да му прочетете книжка, вместо да използвате биберон.
  4. Бъдете търпеливи и заложете на постоянството. Изкушаващо е, но не бързайте да прекратите връзката между детето и биберона. Започнете с ограничаването на употребата му в определени часове или пространства. Например, установете правило, че биберонът е позволен само преди лягане в креватчето.
  5. Разкажете невероятна история. Децата имат страхотно въображение. Опитайте да разкажете история за това какво ще се случи със залъгалката, когато детето вече не я използва. Може би ще я пусне по-лесно щом разбере, че е много важно тя да се прибере вкъщи във вълшебното кралство на бибероните, където я очакват нейните мама и татко.
  6. Организирайте церемония по изпращането. Вашето пораснало мъниче вече знае защо трябва да си тръгне от него залъгалката. Но, разбира се, трябва да се раздели с нея подобаващо. Отново вложете творчество и направете запомнящо се прощално парти за биберона.
  7. Изберете заместител. Позволете на детето си да избере специална играчка, която ще бъде до него и ще го успокоява, както залъгалката е правела до момента.
  8. Бъдете консистентни в решенията си. Ако детето ви плаче за биберона си, не се поддавайте. Не го връщайте в ежедневието му. Изпробвайте различни варианти, които да помогнат на детето да се успокои и постепенно трайно да се откаже от залъгалката.
  9. Предупредете баба, дядо, приятели, служителите в яслата или детската градина, че работите в посока да откажете детето си от биберона. Обяснете им техниките, които използвате, за да могат и те да ги използват. Вие трябва да сте екип, а действията ви да са синхрнизирани в посока отказване от залъгалката.
  10. Изберете правилно момента на започване на процеса по отказване от биберона. Не започвайте да работите в посока отбиване от залъгалката, когато:
  • Детето не се чувства добре и е неспокойно;
  • Семейството ви се мести;
  • Семейството ви е на почивка;
  • Скоро сте посрещнали нов член на семейството;
  • Детето е започнало ясла или детска градина отскоро;

 

Използването на биберон твърде дълго може да повлияе на развитието на зъбите на вашето дете и формата на захапката му – изпъкване на горните зъби и прибиране на долните навътре. Продължителното използването на залъгалка може също така да доведе до нужда от брекети или друго ортодонтско лечение на по-късен етап.

Не на последно място, детето ви може да наруши съня си заради зависимостта си от присъствието на биберон – да плаче, ако той се изплъзне от устата му докато спи или да се изплаши, ако не успее да го открие в креватчето си.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори