Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-11-28 14:39:59 +0200 Празниците са период на усилен шопинг, но какви са основните мерки за безопасност, когато детето е с вас в този момент? Как да пазаруваме безопасно с малко дете в големите магазини?

Как да пазаруваме безопасно с малко дете в големите магазини?

Как да пазаруваме безопасно с малко дете в големите магазини? 470 900
Празниците са период на усилен шопинг, но какви са основните мерки за безопасност, когато детето е с вас в този момент?

Никога не бихте си помислили да оставите детето си да се вози в колата без предпазен колан, нали? А ако става въпрос за пазарската количка? Със сигурност държите детето си за ръка, когато пресичате. А когато влизате в асансьор? С наближаващата шопинг треска и лудницата по големите магазини и молове сме изготвили списък със съвети за безопасност, в случай че се запътите да обикаляте по магазините заедно с детето си!

 

Основни правила при пазаруване с количка, возене на ескалатор и асансьор:

  • Не позволявайте на детето ви да ръчка или да се опляга по витрини и платформи. Не всички магазини обезопасяват витрините и манекените си, а това означава, че те лесно могат да се преобърнат.
  • Не окуражавайте любопитството. Детето ви може да мисли, че пълзенето под витрината или закачалките е много забавно, но то случайно може да издърпа всичко надолу върху себе си. Не го оставяйте да се доближава до нещо върху маса над линията на зрението му - то може да разклати или катурне тежки предмети, поставени върху нея, или да накара самата маса да преобърне.
  • Дръжте ръката на детето си, за да го насочите към ескалатора и да се уверите, че пръстите му не се пъхват в пролуките на парапета на ескалатора.
  • На ескалатора накарайте детето си да стои изправено и мирно и да гледа напред. Ако седне на стъпалата, пръстите и краката му са по-близо до въртящите се части на ескалатора, а това е потенциална опасност.
  • Придвижвате се с бебешка количка? Вместо ескалатора вземете асансьора. Обикновено на едно стъпало на ескалатора може да поставиш само две от колелетата на количката, а ако някой застанал над или под теб те бутне, лесно можеш да загубиш контрол над количката. Ако все пак трябва да вземете ескалатора, помолете някой да ви помогне да вземете количката и да я задържите, докато се возите.
  • Проверете дрехите на детето си. Уверете се, че връзките на обувките са завързани и не го оставяйте да влачи палтото или шала си по земята. Ако висящите дрехи се захванат от ескалатора, той може да повлече детето ви. Ако това се случи, натиснете бутона за аварийно спиране на ескалатора (обикновено е в горната или долната част на ескалатора, може да бъде от външната или вътрешната му част и е обозначен с червено) или викайте някой да го направи за вас, ако не сте близо до него.
  • Ако пазарувате с пазарска количка, не дръжте детето си в коша й. Поставете я в сгъваемата седалка на количката (преди това се уверете, че е здрава и ако има предпазен колан, го сложете). Още по-добре ще бъде, ако изберете специална детска количка, която позволява децата да бъдат позиционирани близо до земята и са защитени от случайно паднали предмети. Имайте предвид, че тя обаче е за по-големи и самостоятелни деца, не е предназначена за бебета. Повечето такива са проектирани като автомобили и камиони, така че малчуганите да останат щастливи. И ако на детето ви се случи да падне от някое от тези колички, то е по-малко вероятно да бъде сериозно ранено.
  • Никога не позволявайте на детето си да се движи само отстрани или отзад на количката. Ако я оставите, може да доведе до злополуки.
  • Не поставяйте бебето си върху количката. Теглото на бутащия може да доведе до преобръщане.
  • Винаги оставайте в обсега на ръцете на детето си, когато пазарувате - отнема само секунда, за да падне или количката да се завърти, докато гърбът ви е обърнат.
  • Никога не се опитвайте да спрете вратите на асансьор от затваряне с ръката, краката, чантата или количката си. Въпреки че повечето от асансьорите в универсалните магазини са снабдени с функции и сензори за безопасност и са добре поддържани, фотоелектрическото око (сензор) на асансьора може да не функционира изправно, което ще позволи вратите да смажат всичко, което е между тях.
  • Внимавайте за пролуката на асансьора. Уверете се, че асансьорът се е изравнил с пода на етажа, преди да излезете или влезете. Децата имат малки крака и то лесно може да се спъне или крачето му да се заклещи в пролуката, ако има такава.
  • Когато се возите в асансьор, застанете в задната му част, ако е възможно. Никога не позволявайте на детето ви да докосва или да се навежда към вратите на асансьора - там се случват повечето наранявания.

 

Моловете са завладяващо място за децата и те няма да се почудят да тръгнат сами, за да видят по-добре всичко, което хваща окото им. Ето как да избегнете - и да се справите - с разделянето в магазините.

  • Дръжте детето си заето. Вземете книги и малки играчки, за да се забавлявате докато пазарувате. Отегченото дете е по-вероятно да се отклони, когато сте разсеяни.
  • Дай му мобилен телефонен номер. Ако детето ви е твърде малко, за да го запамети, напишете цифрите върху лист хартия и го поставете в джоба му. По този начин всеки, който го открие, ще може да се свърже веднага с вас. Някои родители и ползват специални силиконови гривни, предназначени за такива случаи – на тях е отпечатан телефонен номер, име и/или адрес, и ги слагат на детските ръчички всеки път, когато излизат сред тълпи или отиват на непознато за детето място.
  • Имайте план за действие. Уверете се, че детето ви знае какво да прави, ако ви загуби. Кажете му да остане там, където е и да вика вашето име. Ако то не може да ви намери, тогава трябва да предупреди служителите в магазина (да обясни как може да идентифицира работниците и охранителите по табелките с имената им или униформите). Ако е много малко, научете го да търси друга "мама" – жена с дете или деца, и да поиска помощ от нея.
  • Не се паникьосвайте! Ако детето ви е тръгнало да се разхожда само, предупредете персонала на магазина и охраната на мола - те със сигурност имат процедури за действие, за да ви помогнат да го намерите. Освен това, не забравяйте да се върнете на последното място, където сте видели детето, като го викате по име, докато вървите.

 

Материалът е адаптиран от: parents.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори