Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-08-24 15:00:52 +0300 Със завършването на предучилищната група вашето дете е готово да премине в първи клас. Това е една от най-забележителните и вълнуващи години за децата по много причини. Как да подготвим детето за първи клас

Как да подготвим детето за първи клас

Как да подготвим детето за първи клас 470 900
Със завършването на предучилищната група вашето дете е готово да премине в първи клас. Това е една от най-забележителните и вълнуващи години за децата по много причини.

Но също така може да бъде една от най-предизвикателните, ако не съдействате на бъдещия първокласник да се подготви предварително. Ето някои страхотни идеи, с които да помогнете на детето да извлече максимума от тази забележителна първа учебна година:

 

  1. Покажете положителната страна на предизвикателствата, които очакват бъдещия първокласник

От самото начало трябва да подготвите вашия първокласник за изцяло ново преживяване – очакват го нови запознанства, домашни, нови задачи за изпълнение. Начинът, по който представяте този опит, ще даде тон на следващата година. Старайте се да не опишете всички предстоящи събития като проблеми, с които детето ще се сблъсква. Вместо това използвайте положителен подход. Наблегнете на новите приятели, с които ще се срещне, новите умения, които ще придобие, забавленията, които ще си създаде. Винаги представяйте дадено предизвикателство не като проблем, а като възможност за развитие, трупане на опит и интересни моменти.

 

  1. Помогнете с математиката

Въпреки че детето вероятно е придобило базови математически умения в детската градина и предучилищната група, първи клас ще добави няколко нови концепции в сферата на математиката. Ще започне малко по-сложната работа със събиране, изваждане и броене. Ще се появят различни задачи. Преговорете знаянита, които детето е придобило до домента. Упражнявайте броене, събиране и изваждане вкъщи. Нека свикне с тях, за да се чувства по-спокойно и уверено, когато се изправи срещу математиката в първи клас.

 

  1. Четете заедно с детето

Да научите детето да чете е хубаво да се случи много преди да достигне първи клас. Но ще постигнете успех, ако работите постоянно с него. Прочетете му книжка и след това го накарайте то да ви я прочете или да разкаже какво е запомнило от историята и кои са любимите му персонажи. Посещавайте библиотеки и книжарници често. Инвестирайте в книги. Заедно с умението да чете ще се развива и въображението на детето. А не на последно място това е още един начин да прекарвате качествено време заедно.

 

  1. Помогнете на детето да си създаде рутина

Ако детето все още няма изградена рутина и не поработите, за да промените това, графикът на първата учебна година ще му се стори много стряскащ. Започнете да вдигате детето си по-рано от обикновено, отделете време за учене следобед и освободете прозорец в графика си, за да работите с него всеки ден. Колкото по-бързо наблегнете на придобиването на добри навици, толкова по-лесно детето ще се адаптира към новия етап в живота си.

 

  1. Колко е часът?

Друго ключово умение за първи клас е познаването на часовника. Дали детето ще носи ръчен часовник, ще се упражнявате на стенен часовник или часовник-играчка важното е да постигнете целта – а именно да го научите да познава часовника. Играйте на познай колко е часа, като не пропускайте заедно с часа да казва и коя част от деня е. Например „Часът е осем и пет сутринта.“ Бъдете позитивни и търпеливи в подхода си. Това не е лесно за придобиване умение. Запомнете, че темповете на научаване зависят до голяма степен от продължителността и честотата на тренировките, които правите заедно.

 

 

Знаем, че не само детето, а и вие сте развълнувани за годината, която предстои. Разбира се, важно е да подготвите бъдещия първокласник за новите предизвикателства, но се постарайте да не го претоварвате с учене и задачи. Лятото все пак е време и за забавление. Поемете дъх и имайте вярва в способностите на вашето дете. Всичко ще бъде наред.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори